Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

september 2017

”Bra ambulanssjukvård blir snart ännu bättre”

29 september 2017 - 21:06
0 kommentar/er

Den bild som debattörerna målar upp av ambulanssjukvården är missvisande. Vi är stolta över vårdens medarbetare som har högre kompetens än vad Socialstyrelsen kräver och som tar hand om patienter på ett fantastiskt bra sätt i svåra situationer, skriver Patrik Söderberg, Stockholms läns landsting, i en replik.

AMBULANSSJUKVÅRDEN

Säkrad framtid för akutbil till psykiskt sjuka

29 september 2017 - 21:01
0 kommentar/er

Försöket med en särskild ambulans för akut psykisk sjukdom har varit mycket framgångsrikt. Nu står det klart att bilen finansierats i minst ett och ett halv år till.

Akutbilen är en ambulans för psykiskt sjuka men får inte kallas så eftersom den saknar bår. Bilen infördes 2016 och var då ett projekt mellan psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset och ambulanssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Landstinget spelar rysk roulett med människoliv”

28 september 2017 - 07:32
0 kommentar/er

Stockholms ambulanser måste vara bemannade med sjuksköterskor med relevant specialistutbildning, kompetens och framför allt personlig lämplighet. Så fungerar det inte i dag, skriver flera ambulanssjuksköterskor.

Vill landstinget ha högsta möjliga kompetens och bästa och säkrast möjliga vård för patienten? Eller är huvudsaken att ett förutbestämt antal bilar ska rulla – bemannade med vad som helst bara de är i drift? Det första borde vara en självklarhet, men det sistnämnda är realitet.

Låt brandkåren rädda liv i Värmland

26 september 2017 - 17:03
1 kommentar/er

Varje år dör närmare 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp – många av dem i onödan

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden, Per Nordberg, hjärtläkare och forskare vid Karolinska institutet, Mikael Rohmée, insatsledare, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Om även brandkåren larmas vid misstänkta hjärtstopp kan fler liv räddas i Värmland, skriver representanter från Hjärt-Lungfonden, Karolinska institutet och Räddningstjänsten.

Lyckad studie räddar fler liv vid hjärtstopp

26 september 2017 - 16:53
0 kommentar/er

Tiden är det viktigaste när någon drabbas av hjärtstopp eftersom risken att dö ökar med tio procent för varje minut som går. Nu visar en ny forskningsstudie med stöd av Hjärt-Lungfonden att många liv kan räddas om brandkåren också får larm vid misstänkt hjärtstopp.

Vid hjärtstopp ökar risken att personen dör med tio procent för varje minut. Samtidigt har ambulansernas responstid ökat runtom i landet. För att korta tiden till första räddningsinsats har Hjärt-Lungfonden finansierat studien SAMS, Saving more lives in Sweden.

Fler patienter ska köras till USÖ

23 september 2017 - 18:28
1 kommentar/er

KARLSKOGA: Nya direktiv för ambulansförarna

Från och med 2 oktober införs nya riktlinjer för ambulanstransporterna i Karlskoga. Riktlinjerna innebär att fler patienter kommer att föras till USÖ i Örebro i stället för till Karlskoga lasarett.

Sedan 2015 har ambulanserna i Karlskoga kört allvarligt skadade traumapatienter direkt till USÖ. De patienterna tillhör nivå ett i bedömningen av trauma. Ett trauma är en skadlig kraft utifrån som kroppen utsätts för, till exempel genom ett fall eller en trafikolycka.

Sepsislarm ska ge snabbare behandling för livshotande sjukdom

21 september 2017 - 14:56
0 kommentar/er

Varje år drabbas drygt 50 000 personer i Sverige av sepsis, det som förr kallades blodförgiftning. Av dessa dör mellan 15-20 procent, ett förlopp som kan gå på bara några timmar. På Karolinska Universitetssjukhuset har ett läkarteam tagit fram en ny rutin, sepsislarmet, lagom till Världssepsisdagen i dag, för att snabbt upptäcka tecken på sjukdomen, och därmed rädda fler liv.

Läkarteamet som har arbetat fram sepsislarmet, från vänster Kristoffer Strålin, David Yu, Åsa Parke och Christian Unge, den senare koordinator för sepsislarmet på Funktion Akut.

Hård kritik efter missad stroke hos bebis

19 september 2017 - 20:50
0 kommentar/er

SOS Alarm och Skånes universitetssjukhus får kritik av Ivo för brister i vården av ett nio månader gammalt barn som hade drabbats av stroke. Nu har sjukhuset tagit fram nya riktlinjer.

Ett tidigare friskt barn, nio månader gammalt, fick plötsligt under en förmiddag svårt att hålla balansen, trillade åt höger, var kraftlös i höger arm och ben och dreglade. Mamman ringde 112 och berättade om symtomen och undrade om det kunde vara något med hjärnan.

Pris till fejkade ambulansuppdrag

18 september 2017 - 22:55
0 kommentar/er

En avställd ambulans och en docka i halvmiljonklassen gör att ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus kammar hem Prehospitala priset 2017.

– Vi har med enkla medel skapat en miljö som liknar verkligheten, säger Magnus Danielsson, ambulanssjukvårdare och utbildningsledare vid ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus.

I ett garage i Skövde står en avställd ambulans och i taket hänger en projektor. Genom att projicera film på väggen skapas sedan den allra enklaste av körsimulatorer, som Magnus Danielsson uttrycker det.

Specialteam ska vårda sjuka nyfödda under ambulansfärden

17 september 2017 - 14:33
0 kommentar/er

Till sommaren nästa år ska ett nytt specialteam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg finnas på plats för att säkra vården av nyfödda som behöver transporteras med ambulans till sjukhuset.

Det beslutade Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse i dag. Syftet är att höja patientsäkerheten för nyfödda som behöver specialistvård.

Förvaltningsrätten avslår Falck Ambulans överklagande i Skåne

15 september 2017 - 20:19
0 kommentar/er

Premedic vann den skånska ambulansupphandlingen och Falck klagade till Förvaltningsrätten att upphandlingen gjorts efter en upphävd lag. Nu konstaterar Förvaltningsrätten att när Region Skåne fattade beslutet om upphandlingen så gällde den gamla lagen och det är den tidpunkten som skall gälla och inte tidpunkten då anbudet publicerades.

 

Han vill att ambulansen ser patienterna som personer

15 september 2017 - 11:34
0 kommentar/er

När ambulanspersonal bedömer att en patient av medicinska skäl inte är i behov av ambulans är det viktigt att patienten ändå känner sig sedd. Det konstaterar ambulanssjuksköterskan Andreas Rantala som i en ny avhandling lyfter fram vikten av att arbeta personcentrerat i den prehospitala vården.

Sidor