Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Hård kritik efter missad stroke hos bebis

Tid att läsa
1minut
Läst

Hård kritik efter missad stroke hos bebis

19 september 2017 - 20:50
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

SOS Alarm och Skånes universitetssjukhus får kritik av Ivo för brister i vården av ett nio månader gammalt barn som hade drabbats av stroke. Nu har sjukhuset tagit fram nya riktlinjer.

Ett tidigare friskt barn, nio månader gammalt, fick plötsligt under en förmiddag svårt att hålla balansen, trillade åt höger, var kraftlös i höger arm och ben och dreglade. Mamman ringde 112 och berättade om symtomen och undrade om det kunde vara något med hjärnan.

Körde själv till sjukhus

Hon fick rådet att avvakta, men körde sedan själv till sjukhuset. Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, menar att en ambulans borde ha skickats till patienten. Informationen under samtalet borde ha gett operatören misstankar om en stroke eller annan allvarlig sjukdom. Om det varit en vuxen patient med liknande symtom skulle ambulans sannolikt ha larmats med högsta prioritet, skriver myndigheten i sitt beslut.

Ivo kritiserar SOS Alarm för att vården var bristfällig och inte uppfyllde kraven i den gällande lagstiftningen för hälso- och sjukvård.

Rutiner saknades

Framme på sjukhusets barnakut fördröjdes både diagnos och behandling på grund av det saknades rutiner för barn med misstänkt stroke. Skånes universitetssjukhus får också kritik för att det inte fanns tillgång till barnneurolog under jourtid.

Barnet undersöktes av en läkare och symtomen konstaterades. Läkaren kontaktade bakjouren för att diskutera om en datortomografisk undersökning av skallen skulle göras.

Undersökningen innebär en strålningsrisk och därför togs beslutet att avvakta och att bakjouren skulle komma och undersöka barnet.

Barnet försämrades och symtomen blev värre. Modern beskriver i sin anmälan hur barnet ler snett, dreglar, inte längre kan krypa eller greppa saker, till slut inte ens lyfta armen på ena sidan.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/september/hard-kritik-efter-missad-stroke-hos-bebis/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot