Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

april 2018

Hannah, 35, hyllas efter hjälteinsatsen

29 april 2018 - 21:56
0 kommentar/er

Ett samtal om en livlös man kom in till SOS-alarm – men tiden var knapp och ambulansen befann sig 20 minuter från platsen.

Då kom SOS-operatören Hannah Karlsson på en lösning som kunde rädda mannens liv.

– Jag kände att man behövde tänka utanför boxen, säger hon.

När en förtvivlad kvinna ringde till SOS Alarm om hennes livlöse man agerade SOS-operatören Hannah Karlsson, 35, kvickt. Trots att ambulans omgående hade larmats till platsen på den jämtländska landsbygden noterade hon att det skulle dröja innan hjälpen anlände.

Kritiserat ambulansförslag klubbat

26 april 2018 - 13:26
0 kommentar/er

Tiden för dagambulansen minskas med två timmar per dag i fyra värmländska områden i sommar. I Karlstad får en ambulans stå still och en får minskad arbetstid med två timmar. Landstinget i Värmland beslutade att klubba igenom det kritiserade förslaget på onsdagen.

Landstinget Dalarna ska utreda behovet av fler ambulanser

24 april 2018 - 18:02
0 kommentar/er

Det beslutade ett enigt landstingsfullmäktige under måndagen. Det ska också utredas hur kommuner och landsting kan samarbeta om första hjälpen-insatser.

Förslaget kom som en motion från Centerpartiet och landstingsstyrelsen hade också tidigare ställt sig positiv till att utreda ambulansläget.

– Det är långa inställelsetider på en del ställen samtidigt som kostnaderna ökar, så vi vill se över det här, säger Göte Persson (C), en av författarna bakom motionen. 

Ambulans och polisen tränade idag i Luleå för att kunna hantera oväntade och våldsamma scenarion.

21 april 2018 - 19:51
0 kommentar/er

Det var skrik på hjälp och avspärrade områden idag inne på Coop Arena. Luleå Ambulans hade tillsammans med polisens insatsstyrkor övningar på hur man ska arbeta under våldsamma situationer.

För drygt ett år sedan inträffade terrordådet på Drottninggatan vilket skapat insikter om behovet av beredskap, menar ambulanssjuksköterskan Nicklas Ajaxon.

Ytterligare ett skånskt ambulansdistrikt i egen regi

19 april 2018 - 00:11
0 kommentar/er

Trots att en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse ingicks 2016 om hur ambulanssjukvården i Region Skåne ska bedrivas och utvecklas under de närmaste åren, har Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att redan 2017 initiera ett ärende för att återta ytterligare ett 

Ambulans under utryckning krockade med personbil

15 april 2018 - 14:07
0 kommentar/er

En ambulans under utryckning krockade på lördagen med en personbil. Ingen person skadades, men båda fordonen fick bärgas från platsen.

Enligt polisen kom larm om olyckan vid 15.03 på lördagen. Platsen var strax söder om Jäderfors utanför Sandviken, på länsväg 541.

Ambulansen var under utryckning på ett högprioriterat larm, då olyckan inträffade. Efter olyckan blev ambulansen stående i diket, medan personbiler stod kvar på vägen med plåtskador i ena delen av fronten.

Ambulanspersonal i Värmland fortsätter använda skyddsmask 90

12 april 2018 - 20:15
0 kommentar/er

Landstinget i Värmland fortsätter att använda skyddsmask 90, trots att arbetsmiljöverket slår fast att endast försvarsmakten får använda sig av den.

– Hellre att man har någon skyddsmask överhuvudtaget än att man inte har någon. Ibland hamnar man i situationer där man inte kan förutse exponering av giftiga ämnen, det säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för Ambulansen Värmland. 

Ambulanspersonal ska kunna gå in med polis

10 april 2018 - 17:17
0 kommentar/er

I dag är det ett år sedan terrordådet på Drottninggatan, då fem människor dödades och många skadades. Nu pågår inom sjukvården diskussioner om att ambulanspersonal vid liknande framtida händelser ska kunna gå in samtidigt som polisen.

I dag är ordningen att polis går in först, och ambulanspersonal väntar tills polisen gett klartecken.

Kritiseras för bristande övervakning i ambulans

09 april 2018 - 22:33
0 kommentar/er

En ambulanssjuksköterska kritiseras av Ivo för att inte ha säkerställt patientens vitala parametrar under färd till sjukhus. Vid ankomsten hade patienten hjärtstopp och avled.

Patienten hade tillkallat ambulans på grund av andnöd och bröstsmärtor. När ambulansen kom fram var patienten svårt medtagen och fördes till hälsocentralen. Där förlorade patienten medvetandet och slutade andas. För att säkerställa andningen fick patienten larynxmask inför transport till sjukhus.

Ambulansförare körde flera veckor utan körkort

07 april 2018 - 16:34
0 kommentar/er

I flera veckor körde en ambulanssjukvårdare ambulans som vanligt – trots att han hade blivit av med körkortet.

Nu har mannen tagits ut ur tjänst.

– Det är fruktansvärt allvarligt, säger Lucas Johansson, regionchef för Samariten AB som sköter ambulansen i Ystad.

I december 2017 blev en man anställd som ambulansförare i Ystad av med sitt körkort. Efter en trafikincident på hans fritid.

Likande saker händer – och Samariten AB har rutiner för sådant inträffar.

Fixade eget ambulansflyg i väntan på överprövning

06 april 2018 - 14:44
0 kommentar/er

I november stod det klart att Svenskt Ambulansflygs upphandling av sex flygplan försenades då en av de förlorande anbudsgivarna begärt överprövning av affären värd drygt 600 miljoner kronor. Nu har Region Östergötland, Region Jönköpings län och Landstinget i Kalmar län upphandlat ambulansflyg på eget bevåg.

2016 bildades kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, som består av samtliga Sveriges landsting och regioner. Från början av 2018 var tanken att de skulle sköta all ambulansflygverksamhet i Sverige på uppdrag av samtliga landsting och regioner.

Sidor