Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

juni 2018

Brandmän förbjuds rädda liv med syrgas

29 juni 2018 - 11:18
0 kommentar/er

Räddningstjänsten i Skåne får inte längre använda syrgas för att rädda liv trots att de ofta är först på plats vid akuta händelser.

Beslutet, som togs av Region Skåne i maj, får nu kritik.

 – Vi uppfattar det som att vi ger syrgas som gör tydlig skillnad vid flera tillfällen varje månad, säger Kent Nateman, chef vid räddningstjänsten i Vellinge och Trelleborg.

Förbudet infördes av Region Skåne i maj, då man kommit fram till att syrgasanvändning kan vara skadligt vid vissa sjukdomstillstånd.

Dyr ambulansupphandling för SLL:s skattebetalare

26 juni 2018 - 21:28
1 kommentar/er

Högsta Förvaltningsrätten har den 20 juni 2018 beslutat att fastställa Kammarrättens avgörande att inte meddela SSG Ambulans i Sverige AB överprövning i målet om Stockholm Läns Landstings ambulansupphandling tidigare i år. Med detta beslut skapades prejudikat i Sverige att moderbolag utan egen omsättning, inte kan garantera den ekonomiska ställningen i en offentlig upphandling. Detta gäller trots att moderbolaget redovisar en konsoliderad omsättning från alla de dotterbolag som ingår i dess koncern.

IVO kritik - Överviktig fick åka djurambulans

22 juni 2018 - 20:03
1 kommentar/er

En kraftigt överviktig patient i Malmö med blodförgiftning bollades mellan olika sjukhus och fick tillslut åka djurambulans till akuten. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot Region Skåne.

Låg i elva timmar på akuten i Lund utan vård – dog ett dygn senare

16 juni 2018 - 11:03
0 kommentar/er

I elva timmar blev den 90-årige mannen liggande i en korridor på akuten i Lund utan varken mat eller dryck. När ingen vårdplats gick att få fram flyttades han till sjukhuset i Kristianstad där han strax senare avled.

Den 90-årige mannen kom in med ambulans till akutmottagningen på SUS i Lund i februari 2016. Vid ett fall i hemmet hade mannen slagit i huvud, hand och arm och vårdpersonalen misstänkte även att mannen drabbats av lunginflammation.

Nytt forskningsprojekt om ”big data” nyckeln till framtidens ambulanssjukvård

14 juni 2018 - 16:50
0 kommentar/er

Framtidens utmaningar kring urbanisering, åldrande befolkning och krisberedskap innebär att Sveriges 660 ambulanser behöver användas optimalt i varje läge. Sveriges innovationsmyndighet Vinnova tilldelar nu SOS Alarm tillsammans med Umeå universitet samtliga fyra regioner och landsting i norr åtta miljoner kronor, för att ta fram modeller som framtidssäkrar svensk ambulanssjukvård.

Kan bli avgift för att kalla på ambulans

07 juni 2018 - 20:30
0 kommentar/er

Region Västernorrland planerar att införa en avgift på 400 kronor för det man kallar sjukvård i ambulansen och där patienten sedan inte transporteras till sjukhus.

Genom att ta ut en avgift vill regionen jämföra vården i ambulansen med ett besök på akutmottagningen.

I praktiken skulle det betyda att patienten betalar 400 kronor när den kallar på ambulans, oavsett om det leder till transport till akutmottagningen eller om man bara får behandling i ambulansen.

Trötta ambulansförare i Jämtlands län slår larm

05 juni 2018 - 23:30
0 kommentar/er

Ambulansförare inom Region Jämtland Härjedalen har lämnat in flera avvikelserapporter där de slår larm om att de inte är säkra bilförare på grund av trötthet i samband med långa arbetspass.

Inom loppet av drygt två veckor i april gjorde ambulanspersonal inom Region Jämtland Härjedalen tre avvikelserapporter om arbetsmiljöproblem kopplade till långa arbetspass och trötta ambulansförare.

Mer resurser till ambulanssjukvården – "Inte tillräckligt"

05 juni 2018 - 23:28
0 kommentar/er

17 nya medarbetare, två nya ambulanser och andra arbetstider. Nu satsar Regionen på Ambulanssjukvården. Men inte tillräckligt, tycker facket.

En politisk majoritet i Region Jönköpings län vill skjuta till 34,1 miljoner kronor till ambulanssjukvården. Det handlar om ett tjänstemannaförslag, som politikerna nu brett ställer sig bakom.

– Det här är ett väldigt väl avvägt förslag, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

Men Vårdförbundet, som länge varit kritiskt till hur ambulanssjukvården i länet fungerar, är inte nöjda med satsningen.

Ambulanssjuksköterskor missade blodförgiftning

03 juni 2018 - 20:09
0 kommentar/er

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar två ambulanssjuksköterskor som inte tog med sig en patient som uppvisade tydliga symtom på blodförgiftning, vilket senare bekräftades på sjukhus.

Händelsen som nu har utretts av Ivo började med att patientens hustru larmade SOS Alarm. Hon trodde att hennes man fått blodförgiftning, då han hade feber, frossa och kräkningar.

75-åring drunknade – felparkerade bilar hindrade ambulansen

03 juni 2018 - 20:04
0 kommentar/er

En 75-årig man drunknade på Borstahusens camping, utanför Landskrona, på lördagen. Räddningsvägar var blockerade av felparkerade bilar och utfart hindrades.

Polis och räddningtjänst larmades kl 15.26 på lördagseftermiddagen till drunkningsolyckan på badplatsen vid Borstahusens camping.

Den 75-årige mannen var i och hjärt- och lungräddning genomfördes på platsen. Mannen fördes sedan i ambulans till sjukhus. Där konstaterade man senare att mannen var död.