Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

juni 2017

Nytt privat ambulansavtal klart

30 juni 2017 - 15:38
0 kommentar/er

Nu ska även Vårdförbundets medlemmar som jobbar inom den privata ambulansen få kortare arbetstider vid rotation – men arbetstidsförkortningen dröjer.

Vårdförbundet och Almega Vårdföretagarna har i dag tecknat ett nytt avtal som rör privatanställd ambulanspersonal, ett avtal som kommer att ge mer tid för vila och återhämtning.

Ambulanshelikoptern kan lämna Mölnvik

29 juni 2017 - 22:01
0 kommentar/er

I över 20 år har ambulanshelikoptern utgått från Värmdö. Men nu ska Stockholms läns landsting överväga att flytta den på grund av brister i säkerheten.

Amulanshelikopterns placering i Värmdö har varit en omdebatterad fråga ända sedan den landade i kommunen i början av 90-talet. De två helikoptrarna utför uppdrag i hela Stockholms län och används mest i skärgården.

Tappades av ambulans- personal – spräckte skallen

26 juni 2017 - 20:42
0 kommentar/er

Den äldre kvinnan spräckte skallen och fick en hjärnblödning när ambulanspersonalen tappade henne.

Nu riktar IVO kritik mot ambulanspersonalens hantering av bärstolen som användes.

Den äldre kvinnan – 79 år gammal – hade fallit och skadat ena handleden. Senare samma dag fick hon ett krampanfall och ambulans tillkallades. Det var då olyckan inträffade.

Fem-gradig prioritering av larm

25 juni 2017 - 09:47
0 kommentar/er

När regionen tar över ska sjuksköterskor svara den som ringer 112. 
— Vi flyttar fram kompetensen i första ledet, säger Per Örninge, regional ambulansöverläkare. 
Larm ska också prioriteras mer precist, i fem istället för tre prioriteringsgrader.

Det behövs proffs på båda stolarna

22 juni 2017 - 23:29
0 kommentar/er

På ambulansenheterna ute i regionen väljer man numera inte sällan att bemanna med två sjuksköterskor i varje ambulans. En bättre fördelning av resurserna är ett team med en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare, båda med specialistutbildning.

Niclas Nilsson ombudsman, Kommunal Norrbotten

06:00 | 2017-06-21

Inom ambulanssjukvården i Norrbotten finns det i dag dubbelt så många sjuksköterskor som det finns ambulanssjukvårdare. Samtidigt råder genom hela vårdkedjan brist på sjuksköterskor.

Falck ambulans kritiseras för att kringgå regler om övertid

21 juni 2017 - 22:18
1 kommentar/er

Enligt Vårdförbundet kringgår ambulansföretaget taket för hur mycket övertid de anställda får arbeta genom att samma personal hyrs in från företagets eget bemanningsföretag. Nu begär förbundet att de båda bolagen ska räknas som en och samma arbetsgivare.  

Ambulanssjuksköterskan och huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg har gjort en så kallad 6:6a-anmälan och begärt att arbetsgivaren ska svara senast på torsdag denna vecka. Om Vårdförbundet inte blir nöjd med svaret skickas anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.

Regionen satsar 90 miljoner kronor på inköp av sex ambulansflygplan

20 juni 2017 - 20:09
1 kommentar/er

Region Skåne går samman med de andra 20 landstingen i landet om att köpa in sex ambulansflyg som ska kunna transportera svårt sjuka patienter. För regionen betyder det att drygt 90 miljoner kronor ska lånas ut för att finansiera en upphandling värd cirka 700 miljoner kronor.

Larm om drunkning – allt var en övning

19 juni 2017 - 09:38
0 kommentar/er

Ambulans och räddningstjänst ryckte på söndagen ut på ett drunkningslarm i Malmö. Men larmet om drunkningen var falskt. Både ambulans, räddningstjänst, polis och sjöräddningen lurades.

SOS fick larmet klockan 13.18 på söndagen. 

Platsen där drunkningslarmet kommit ifrån ska ha varit Limhamns hamn i Malmö.

De närmare omständigheterna var inledningsvis inte kända.

– Vi har skickat patrull till platsen, men vi har inga ytterligare uppgifter att lämna just nu, sa Åsa Emanuelsson på polisens ledningscentral.

Facket kritiskt till militärer i ambulanserna

16 juni 2017 - 17:19
1 kommentar/er

Vårdförbundet i Västra Götaland är skarpt kritiska till att militär personal rycker in som ambulansförare inom ambulanssjukvården för lösa semesterschemat i sommar.

MaritaTenngren, ordförande på Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen, menar att lösningen som man valt i Skaraborg var oväntad och ovanlig.

– Det känns som ett väldigt, väldigt speciellt upplägg. Man försöker verkligen lösa ambulansfrågan under semestern på många olika sätt, men det här är helt outstanding!

Hon berättar att hon hade svårt att fatta att man valt en sådan lösning.

Drönare räddar liv snabbare än ambulans

14 juni 2017 - 22:13
0 kommentar/er

En ambulansdrönare med hjärtstartare vid hjärtstopp har visat sig vara klart snabbare på plats än en vanlig ambulans. Det visar ett projekt från Hjärtstoppscentrum, som är först i världen med testet.

Under två år har Hjärtstoppscentrum på Karolinska och Södersjukhuset testat en självstyrd ambulansdrönare med hjärtstartare vid hjärtstopp från räddningscentralen i Norrtälje. Hjärtstoppscentrum har testkört en självstyrd drönare och jämfört utryckningstiden med hur lång tid det tagit för en ambulans till samma destination.

Fel krav skapar problemen inom ambulanssjukvården

13 juni 2017 - 20:08
0 kommentar/er

Inflationen av akademiska utbildningar är den avgörande orsaken till en försämring av ambulanssjukvården. Nätverket för utbildning av ambulans­sjuksköterskor har fel när de hävdar att patientsäkerheten äventyras. Tvärtom är många regioner och beslutsfattare nu på rätt väg, skriver flera debattörer i en replik.

Oansvarigt sänka kompetenskraven i ambulanserna

11 juni 2017 - 21:57
0 kommentar/er

Hur är det möjligt att frågan om sänkta kompetenskrav inom svensk ambulanssjukvård över huvud taget har väckts? Den frågan ställer sig Nätverket för utbildning av ambulanssjuksköterskor i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Som Vårdfokus tidigare berättat pågår det en facklig strid inom ambulanssjukvården inom Region Jönköpings län. I en skrivelse till regionpolitikerna föreslår Kommunal att man ska återgå till den tidigare bemanningen med en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare i bilarna. Flera regionråd har uttryckt att de är beredda att utreda frågan.

Sidor