Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Oansvarigt sänka kompetenskraven i ambulanserna

Tid att läsa
1minut
Läst

Oansvarigt sänka kompetenskraven i ambulanserna

11 juni 2017 - 21:57
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Hur är det möjligt att frågan om sänkta kompetenskrav inom svensk ambulanssjukvård över huvud taget har väckts? Den frågan ställer sig Nätverket för utbildning av ambulanssjuksköterskor i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Som Vårdfokus tidigare berättat pågår det en facklig strid inom ambulanssjukvården inom Region Jönköpings län. I en skrivelse till regionpolitikerna föreslår Kommunal att man ska återgå till den tidigare bemanningen med en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare i bilarna. Flera regionråd har uttryckt att de är beredda att utreda frågan.

Sänkta anställningskrav

Enligt Birgitta Wireklint Sundström, universitetslektor vid högskolan i Borås, har det på flera orter tagits beslut på verksamhetsnivå om att sänka nyanställningskraven inom ambulanssjukvården med motiveringen att det råder brist på sjuksköterskor och dessutom är billigare att anställa ambulanssjukvårdare.

Ett exempel är Kalmar, där man under en lång rad av år successivt konverterat ambulanssjukvårdartjänsterna till sjukskötersketjänster. Den utvecklingen har nu sjukhuschefen för Länssjukhuset i Kalmar, Johan Rosen­qvist, stoppat. I lokala medier har han tydligt uttalat att han anser att det inte leder till att kompetensens i ambulanserna sänks när man nu börjat rekrytera ambulanssjukvårdare igen.

I slutet av 90-talet avvecklades utbildningarna för ambulanssjukvårdare eftersom den yrkesgruppen ansågs ha för låg kompetens och bristande befogenheter. År 2005 tog Socialstyrelsen beslut om att det alltid måste finnas minst en sjuksköterska med i ambulansen. Efter det har ambulanssjukvårdarna successivt ersatts av sjuksköterskor med specialistkompetens.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/juni/oansvarigt-sanka-kompetenskraven-i-ambulanserna/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot