Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sjuksköterska istället för ambulans

Tid att läsa
1minut
Läst

Sjuksköterska istället för ambulans

10 februari 2017 - 15:06
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Oro i landet när det tar allt längre tid för ambulanserna att komma. På vissa ställen löser man problemet med att skicka en sjuksköterska istället.

När Annelie Rybergs granne i byn Torestorp i Marks kommun i somras blev stucken av svärm jordgetingar, fick han en kraftig allergisk reaktion. 

Om händelsen hade inträffat två veckor tidigare, hade antagligen räddningstjänsten i Torestorp larmats ut för att vara på plats i väntan på att ambulans skulle hinna dit. Men enligt ett nytt avtal mellan räddningstjänsten och ambulansverksamheten i Södra Älvsborg, så åker räddningstjänsten sedan i somras bara ut på konstaterade hjärtstopp. 

– 25 långa minuter tog det innan ambulans kom. Det är klart att det hade varit skönt att ha räddningstjänsten där med defilibrator och syrgas, säger Annelie Ryberg, som hjälpte till att hålla koll på sin granne tills ambulansen kom.

I Färgelanda 20 mil norrut finns också en oro över att det tar lång tid innan ambulansen kommer. Men där har nu en samverkan mellan regionen och kommunen bland annat lett till att även sjuksköterskorna i den kommunala hemsjukvården kan larmas ut på akuta ambulanslarm. 

– Vi får inte ut en ambulans snabbare idag, men vi får fort ut en sjukvårdsmänniska till dem som behöver det, och det tror jag är det allra viktigaste, säger kommunpolitiker Kenneth Carlsson (L).

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6624297

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot