Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Akut sjuka erbjuds blodtransfusion redan i ambulans och helikopter

Tid att läsa
1minut
Läst

Akut sjuka erbjuds blodtransfusion redan i ambulans och helikopter

23 mars 2017 - 15:13
0 kommentar/er

Från slutet av mars kommer akut sjuka patienter i Uppsala län att erbjudas blodtransfusioner redan på olycksplatsen, i ambulans och helikopter. Syftet är att förbättra vården av patienter i chock med stora blödningar. Ambulanssjukvården i länet är först i Sverige med att kunna ge blod redan i ambulansen.

– Ett antal patienter i länet avlider varje år på grund av stora blödningar, oftast efter olyckor. Idag får patienterna blodprodukter på akutmottagningen. Tillgång till blod prehospitalt, utanför sjukhuset, kan förbättra vården avsevärt. Förhoppningen är att förändringen både kommer att sänka dödligheten och minska risken för komplikationer, säger Daniel Löfving tf medicinskt ledningsansvarig läkare inom ambulanssjukvården, Akademiska sjukhuset.

Från slutet av mars kommer ambulanshelikoptern dygnet runt att ha blodprodukter som röda blodkroppar (E-koncentrat)och frystorkad plasma. Även vid ambulanstransporter ändras rutinerna. När Sjukvårdens larmcentral larmar ut en ambulans från exempelvis Tierp, kan även en annan bil från Uppsala åka iväg med blod.

– Den bil som fraktar blod möter upp och överlämnar blodet till den ambulans som är på väg med blåljus till Akademiska. I uppstartsfasen kommer blodprodukterna hämtas på blodcentralen, men på sikt räknar vi med att ha kylskåp med blodprodukter på ambulansstationen, Akademiska sjukhuset. Såvitt jag känner till är vi först med detta i Sverige, berättar Daniel Löfving.

Runtom i världen pågår en process att föra ut blodprodukter utanför sjukhusen (prehospitalt).Australien var tidigt ute och allt fler länder följer nu efter. I Sverige har helikoptern i Göteborg redan infört detta.
Enligt Daniel Löfving har studier visat att det är positivt om blodprodukter kan ges ännu tidigare än på akutmottagningen, det vill säga på olycksplats, i ambulans eller helikopter.

För mer information, kontakta:
Daniel Löfving, tf medicinskt ledningsansvarig läkare, ambulanssjukvården, Akademiska sjukhuset,
Telefon: 018-611 92 92 eller 0706-117150, E-post: daniel.löfving@akademiska.se

http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/akut-sjuka-erbjuds-blodtransfusion-redan-i-ambulans-och-helikopter-1865323?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot