Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Utbildningarnas grundare oroade över kvaliteten

Tid att läsa
1minut
Läst

Utbildningarnas grundare oroade över kvaliteten

24 maj 2017 - 17:20
0 kommentar/er

De sjuksköterskor som skapat specialistutbildningarna i ambulans- och akutsjukvård vid Sophiahemmet Högskola har nu lämnat lärosätet. Med oro i bröstet.

2007 startade ambulanssjuksköterskan Eva Styrvoldt specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård vid Sophiahemmet Högskola. I mitten av februari i år stod det klart att hon skulle få lämna över programledarskapet för utbildningen. Den omorganisation som lärosätets rektor Johanna Adami drev igenom krävde nämligen att alla programansvariga skulle vara disputerade. Något krav på att de skulle ha en specialistsjuksköterskeexamen fanns inte.

– Jag skulle ersättas av en lärare som inte har någon erfarenhet av ambulanssjukvård och som aldrig har jobbat i en ambulans, säger Eva Styrvoldt till Dagens Medicin.

Eva Styrvoldt, som jobbat inom ambulanssjukvården sedan början av 1990-talet, kände att det skulle bli svårt att jobba under någon som inte hade någon erfarenhet och valde därför att säga upp sig. Hon är i dag oroad över hur kvaliteten i utbildningen påverkas då den tilltänkta efterträdaren, enligt uppgifter till Dagens Medicin, helt ska sakna specialistsjuksköterskeutbildning.

– Det är det jag vänt mig mest emot. Studenternas arbete ska vara på en avancerad nivå och då ska ju programansvarig också vara på avancerad nivå. Dels för att kunna bedöma studenterna, dels för att kunna höja deras kompetens, säger Eva Styrvoldt.

Akutsjuksköterskan Anders Widmark grundade Sophiahemmet Högskolas specialistsjuksköterskeutbildning i akutsjukvård för nio år sedan. Då även han saknar en doktorsexamen sade han upp sig och arbete sin sista dag vid lärosätet i förra veckan. Precis som Eva Styrvoldt är han orolig för kvaliteten i den utbildning han varit med och skapat.

– Min förhoppning är naturligtvis att utbildningen skall kunna fortgå. Skulle så inte vara fallet skulle det innebära en stor förlust för kommande studenter och inte minst för Riksföreningen för akutsjuksköterskor som varit med och kämpat för en fortlevnad av specialistsjuksköterskeutbildningar inom akutsjukvård.

Anders Widmark är ordförande för Riksföreningen för akutsjuksköterskor som anser att specialistsjuksköterskor bör utbildas av specialistsjuksköterkor då det borgar för klinisk, formell och reell kompetens. Han poängterar att det också är något som efterfrågas av företrädare för akutsjukvården. 

Läs mer på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/05/23/utbildningarnas-grundare-oroade-over-kvaliteten/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot