Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Brandmän räddar liv i väntan på ambulans

Tid att läsa
1minut
Läst

Brandmän räddar liv i väntan på ambulans

09 februari 2019 - 14:16
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Medan högutbildad ambulanspersonal kör sjuktransporter räddar brandmännen liv. Nu sällar sig kommunpolitikerna i sydost till kritikerna mot hur samhällets livräddare används.

Var och varannan dag larmas brandmännen i Sörf (Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund) ut på så kallade IVPA-uppdrag. Deras uppdrag är att rädda liv ”i väntan på ambulans”. Härom året fick ett av dessa larm stor uppmärksamhet när en brandman fick hjälpa en kvinna att föda sitt barn.

– IVPA-larmen har ökat med hundra procent på fem år. Det är ett helt orimligt sätt att använda samhällets resurser, säger räddningschef Mats Svensson.

–Vi får täcka upp för Region Skånes dåliga planering. Medan högutbildad ambulanspersonal transporterar patienter mellan sjukhus får brandmännen stå för akutsjukvården.

För ett par år sedan utlovade regionen en transportorganisation för sjuktransporterna, så att ambulansresurserna kunde ägna sig åt akuta ärenden. Ännu finns ingen dylik organisation.

– Jag är mycket glad att politikerna nu vill agera i frågan, säger Mats Svensson.

På onsdagen beslutade sig Sydöstra Skånes samarbetskommitté, Sösk, att skicka en skrivelse till Region Skåne. Först vill de dock kartlägga situationen för räddningstjänsten i övriga Skåne.

– Det här är ju ett problem som finns i hela Skåne och vår röst blir starkare om vi framför våra synpunkter tillsammans med andra, säger Karl-Erik Olsson (S) som sitter med i Sösk.

Läs mer på:http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/brandman-raddar-liv-i-vantan-pa-ambulans-vi-far-tacka-upp-for-region-skanes-daliga-planering/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot