Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Snabbare utryckning med single responder

Tid att läsa
1minut
Läst

Snabbare utryckning med single responder

16 november 2018 - 00:51
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Väntetiden för akuta ambulanslarm i Svenljunga och Tranemo har blivit kortare tack vare single responder. Tätare samarbete med kommunens sjuksköterska och närsjukvården är också en positiv effekt.

– Vi har större möjlighet att hitta rätt vårdnivå, säger vårdenhetschef Rickard Bjuveus.

Ambulanssjuksköterskan Johanna Larsson kontrollerar bilen för att se att all utrustning är på plats. Hon har gått på sitt skift som single responder den här morgonen. Sju ambulanssjuksköterskor delar på uppdraget.

– Jag får använda min kreativitet och lösa mycket på egen hand som single responder. Det är en utmaning eftersom jag åker ut själv, men jag lär mig något hela tiden, säger hon.

När hon åker ut på ett larm kan hon få möta allt från ett svårt sjukt barn till en gammal människa som inte vill åka in till sjukhus. Det kan också vara människor från andra kulturer. Det är hon ensam som ska köra bilen i en akut utryckning.

Patientnyttan är det viktigaste. Vi är snabbare på plats men kan också lösa den enskildes situation snabbare.

– I det här jobbet behöver jag ha en bra självkännedom och veta hur jag reagerar i olika situationer. Jag har ju bara mig själv, i ambulansen är vi alltid två, säger hon.

Johanna Larsson ser över bilens utrustning det första hon gör på morgonen. Sju ambulanssjuksköterskor i Svenljunga delar på uppdraget som single responder.

Johanna Larsson har jobbat som ambulanssjuksköterska i 20 år. Hennes erfarenhet av single responder i Svenljunga och Tranemo är bara positiv.

– Patientnyttan är det viktigaste. Vi är snabbare på plats men kan också lösa den enskildes situation snabbare. Det behöver inte alltid handla om att personen måste in till sjukhuset.

I de fall när patienten behöver läkarvård som inte är akut kan hon hjälpa till att boka en tid på vårdcentralen. Ibland räcker det med att hon kommer ut.

– En person med psykisk ohälsa som har andningssvårigheter kan ju till exempel lida av panikångest. Det märker jag i så fall när jag kommer ut, säger hon.

Läs mer på: http://www.ut.se/kind/snabbare-utryckning-med-single-responder/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot