Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ny kylmetod kan rädda liv vid hjärtstopp

Tid att läsa
mindre än
1 minut
Läst

Ny kylmetod kan rädda liv vid hjärtstopp

12 november 2018 - 11:47
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Många som drabbas av hjärtstopp avlider på grund av skador de får när hjärnan utsätts för syrebrist. Nu har svensk forskning upptäckt en ny metod som kan skydda hjärnan – och öka överlevnaden – trots att patienten inte hunnit in till sjukhus än.

– Det är ett kylmedel för att kyla ner hjärnan. Det vi har sett genom att ge denna tidiga kylning redan av ambulanspersonal så finns det en viktig grupp av patienter där en ökad andel blir helt återställda, säger forskare Per Nordberg vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet till TT.

Att kyla ner hjärnan på den som drabbats av hjärtstopp ger färre skador. Nedkylning ökar också chansen att överleva och varje minut kan vara avgörande. Trots det påbörjas en nedkylning i många fall först när patienten anländer till sjukhus. Den metod som vårdpersonal kunnat använda redan i ambulans – att spruta in kall vätska i blodet – är förenat med risker.

Nu har forskare upptäckt ett säkert alternativ utan allvarliga biverkningar som går att använda på patienten, redan på plats eller allra senast i ambulansen.

Genom att blanda en kylande flyktig vätska med syrgas och sprida den i patientens näshåla med hjälp av katetrar så får man en snabb och säker nedkylning.

Först kyls hjärnan, sedan av resten av kroppen.

Läs mer på: https://www.hd.se/2018-11-11/ny-kylmetod-kan-radda-liv-vid-hjartstopp