Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

”Förarkompetens i ambulansen är en viktig fråga”

Tid att läsa
1minut
Läst

”Förarkompetens i ambulansen är en viktig fråga”

25 oktober 2017 - 23:32
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Vårdförbundet och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor instämmer i Jörgen Lundälvs debattartikel om höjda krav på ambulansförare.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

För inte så många decennier sedan var ambulanserna bemannade av brandmän. Då var gaspedalen ett av de få verktyg som förarna hade, för att snabbt få svårt skadade och sjuka patienter till kvalificerad vård - på ett sjukhus. I dag är det annorlunda, ambulanserna är rullande akutmottagningar med avancerad utrustning och högkompetent besättning. Minst en sjuksköterska, ofta specialistutbildad, arbetar tillsammans med en kollega ute hos patienterna. Ambulanspersonalen genomför kvalificerade bedömningar och behandlingar innan eventuell transport till sjukhusets akutmottagning eller annan vårdinrättning.

Innebär då denna utveckling inom den prehospitala akutsjukvården att frågan om hur man framför ambulansen har fått mindre betydelse? Nej, inte alls, även om ambulanser väldigt sällan är inblandade i allvarliga olyckor.

Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin har i en rapport som publicerades i slutet av september belyst hur arbetsgivarna inom ambulanssjukvården, både offentliga och privata, ser på behovet av hög kompetens som utryckningsförare i verksamheten. I en debattartikel i Dagens Medicin nr 42/17 framför han kritik mot de ansvariga och kräver ett tydligare och hårdare kontrollsystem.

Vårdförbundet och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor instämmer och välkomnar höjda krav och en nationell norm för förarkompetens och återkommande körutbildning för att upprätthålla standarden. Att framföra ambulansen på ett ansvarsfullt sätt är viktigt både ur patientsäkerhets- och trafiksäkerhetsperspektiv. Även om alla arbetsgivare bedriver någon form av fordonsutbildning finns inte någon enhetlig nationell norm, vilket leder till att kraven vid rekrytering kan skilja sig åt mellan olika arbetsgivare.

Läs mer på:https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/10/25/forarkompetens-i-ambulansen-ar-en-viktig-fraga/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot