Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Polisen körde skjuten till sjukhus – utan kontakt med ambulans

Tid att läsa
2minuter
Läst

Polisen körde skjuten till sjukhus – utan kontakt med ambulans

27 augusti 2017 - 21:49
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

På fredagskvällen körde polisen en man som skjutits i huvudet till sjukhus – utan söka radiokontakt med de ambulanser som stod och väntade 500 meter bort. 
Det här har väckt frustration bland ambulanspersonal och en avvikelserapport är skriven. 

Men polisen ser ingen anledning till självkritik – läget vid brottsplatsen var kaotiskt. 
– Du har noll möjligheter att ställa dig och fibbla med en radio för att börja prata med ambulans, säger Christoffer Bohman, biträdande polischef i Järva.  
Annons:

Det var strax efter halv nio på fredagskvällen som en man i 20-årsåldern blev skjuten i huvudet vid Risingeplan i Tensta. Den skottskadade mannen fördes till Karolinska universitetssjukhuset av polisen. Mannen avled av skadorna. 
Polisen i Järva har skrivit om händelsen på Facebook: 
"Ytterligare en person har mist sitt liv av det meningslösa våldet och den illegala tillgången på vapen. Polispersonal valde att lasta den skadade i sin bil för att själva transportera personen till akuten. Detta eftersom närmsta ambulans var långt ifrån platsen", står det i inlägget. 
 

Men i själva verket fanns två ambulanser i närheten – på en så kallad "brytpunkt" 500 meter bort. En brytpunkt är en plats där ambulanserna väntar medan polisen säkrar en brottsplats. Den första ambulansen är framme vid brytpunkten bara tre fyra minuter efter att larmet inkommit till SOS Alarm.   
Polispatrullerna sökte aldrig kontakt med ambulanserna vid brytpunkten genom den så kallade raps:en – en sambandskanal där polis och ambulans har radiokontakt. 
Samma diskussion efter dubbelmord i Kista
En avvikelserapport om händelsen i Tensta har upprättats. 
Frågeställningarna är dock inte nya. I mars hittades två män i 20-årsåldern skjutna i huvudet i en bil i Kista. Männen fördes till sjukhus av polisen – och en diskussion om samverkan mellan polis och ambulans tog fart.  
 

Avvikelserapporten som upprättats efter Tenstaskjutningen vittnar om frustration bland ambulanspersonal: "Polis kan inte lasta svårt skadade själva när Amb (ambulans, reds. anm) finns på BP (brytpunkten, reds. anm), utan att ens ha försökt söka kontakt via RAPS", står det bland annat.  
Ambulanssjukvårdare: Handlar om liv och död
En ambulanssjukvårdare med insyn i ärendet säger att grundproblemet är att polis och ambulans inte får kontakt med varandra. 
– Problemet är inte att de lastar patienten, problemet är sättet de gör det på. Polisen frågar inte ens var vi är någonstans.
Enligt ambulanssjukvårdaren handlar det om liv och död. 
– Att åka med en patient till Karolinska som är skjuten i huvudet och förmodligen har ofria luftvägar som dödar inom en tre-fyra minuter, där hjälper det inte att man åker till sjukhus snabbt. Utan patienten behöver behandling på plats – och det fanns resurser på plats. Ändå väljer polisen att lasta och åka utan att ta kontakt med ambulansen via sambandskanalen.  
– Rätt vad det är kan det handla om en patient som har en chans om man bara friar luftvägarna. Men det måste göras rätt omgående, fortsätter ambulanssjukvårdaren.  

Läs mer på: http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/polisen-korde-skjuten-till-sjukhus-utan-kontakt-med-ambulans/