Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nytt datorstöd gör det lättare att värdera bröstsmärtor

Tid att läsa
1minut
Läst

Nytt datorstöd gör det lättare att värdera bröstsmärtor

11 augusti 2017 - 15:57
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Bröstsmärtor kan bero på allt från en lindrig muskelinflammation till en allvarlig hjärtinfarkt. Nu finns ett nytt datorstöd som ska hjälpa larmoperatörerna på SOS Alarm att göra en korrekt bedömning över hur allvarliga symtomen är.

– Det är bara 10-15 procent av alla som ringer till SOS Alarm för bröstobehag som har en allvarlig åkomma, säger Johan Herlitz, professor i prehospital akutsjukvård i ett pressmeddelande från Borås högskola.

Johan Herlitz är specialist på hjärt- och lungräddning och har sedan 1980-talet bedrivit forskning inom området. Nu har han tagit fram ett datorstöd som ska hjälpa larmoperatörer att prioritera rätt.

Vill öka träffsäkerheten

– I dag får cirka 80 procent av alla patienter med slutdiagnos hjärtinfarkt prioritet ett, det vill säga snabbast möjliga hjälp. Vår forskning visar att det är möjligt att öka den siffran till cirka 90 procent utan att öka det totala antalet prio 1-larm, säger han.

nder ett års tid samlade Johan Herlitz och hans forskarkolleger in data från alla som ringde till SOS Alarm i Västra Götaland för bröstsmärta eller hjärtsjukdom. Total ingick 15 400 patienter i studien.

– Att bedöma bröstsmärta per telefon är svårt och vi såg ofta att SOS Alarm skickade ambulans för säkerhets skull, säger han.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/augusti/nytt-datorstod-underlattar-for-sos-alarm-att-vardera-brostsmartor/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot