Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sverige får nationellt hjärtstartarregister

Tid att läsa
1minut
Läst

Sverige får nationellt hjärtstartarregister

18 december 2009 - 07:31
0 kommentar/er

Varje år drabbas 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp men bara 300 till 400 överlever. Vid ett hjärtstopp kan en hjärtstartare vara skillnaden mellan liv och död. Därför får Sverige den 17 december ett nationellt register över landets hjärtstartare. Målet är att färre människor ska dö i plötsligt hjärtstopp.

Registret drivs och finansieras av Civilförsvarsförbundet och Svenska rådet för hjärt- och lungräddning (Svenska HLR-rådet). Hjärt-Lungfonden är samarbetspartner. Tjänsten är helt gratis. Detta gäller såväl sökning som registrering av hjärtstartare.

I registret finns information om landets registrerade och för allmänheten tillgängliga hjärtstartare. Sökfunktionen är enkel att använda och informationen lättöverskådlig.

Hjärtstartare finns ute i samhället på många platser som exempelvis köpcentrum, hotell och kommunhus. De hänger outnyttjade i väntan på ambulans helt enkelt för att kännedomen om dem är för låg.
- Målet är att öka medvetenheten hos allmänheten om var hjärtstartare finns i närområdet. Därmed kan insatstiden minskas och fler liv räddas. Detta är något konkret som alla i vårt samhälle kan hjälpa till med, säger Anders M. Johansson, generalsekreterare för Civilförsvarsförbundet.

- Tiden är avgörande om någon kan räddas till livet. För varje minut som går utan livräddande insatser minskar chansen till överlevnad med tio procent, förklarar Jacob Hollenberg, ordförande i Svenska HLR-rådets arbetsgrupp för D-HLR och läkare på hjärtkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm.

Sveriges hjärtstartarregister är öppet för alla märken och tillverkare. I dagsläget finns cirka 500 av landets uppskattningsvis 4 000 till 5 000 hjärtstartare utanför sjukhus registrerade. Antalet registrerade ökar för varje dag.

Hjärtstartarregistret finns på www.hjartstartarregistret.se

För mer information kontakta:

Anders M. Johansson, generalsekreterare Civilförsvarsförbundet, 070-647 60 95

Jacob Hollenberg, ordförande Svenska HLR-rådets arbetsgrupp för D-HLR, 070-413 34 42

Anders J Andersson, kommunikationsansvarig Civilförsvarsförbundet, 070-540 15 65

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot