Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Privata entreprenörer i Skåne gjorde inget fel

Tid att läsa
1minut
Läst

Privata entreprenörer i Skåne gjorde inget fel

02 mars 2011 - 20:05
0 kommentar/er

Region Skånes egen granskning efter larm runt om i landet kring allvarliga brister i ambulanssjukvården är nu klar. Granskningen visar att fel och brister förekommer men det är inte de privata aktörernas fel. Rapportering sker men det kan ibland ta flera dagar innan avvikelserna når Region Skåne.

Nu är snabba åtgärder på väg för att förhindra problem och fördröjningar i avvikelsehanteringen.

– Vi måste satsa på en gemensam databas i hela Skåne både för ambulanssjukvården, sjukhusen och primärvården, konstaterar produktionsdirektör Lars Kristensson till nsk.se.

När en avvikelse uppkommer inom ambulanssjukvården skrivs en rapport direkt efteråt. Rapporten kan handla om allt från problem kring mediciner och undermålig utrustning till fel vid själva hanteringen.

Avvikelserapporten ska skrivas in i datasystemet, men eftersom entreprenörernas datorer inte kommunicerar med de som finns hos Region Skåne följer en omständig procedur. Efter att avvikelserna skrivits in skrivs rapporten ut på papper och skickas sedan iväg med vanlig post. Följden blir att det kan ta flera dagar innan brevet nått fram till rätt personer.

När väl rapporten når Region Skåne skrivs samma rapport in Regionens egna datasystem för felavvikelser.

– Nej, det här är inte alls bra. Det tar det onödigt mycket tid och resurser. Och enstaka brev kan ju komma bort i hanteringen. Dessutom ökar risken för fel när det är så många moment och rapporten på nytt måste skrivas in, säger Lars Kristensson.

Det måste vara enkelt och lätt att granska avvikelserna och det oavsett om det handlar om ambulanserna eller övrig vård.

– Misstag går aldrig helt att undvika. Men felrapporteringen måste nå fram snabbt. Det kan ju röra sig om allvarliga fel där åtgärder direkt måste sättas in. Vitsen är också att snabbt kunna söka och jämföra med liknande avvikelser i hela länet.

Förhoppningen är nu att ett gemensamt avvikelsesystem databas redan i år ska kunna kopplas in för hela regionen.

Poul Kongstad, klinikchef och ansvarig för ambulanssjukvården i Skåne ser mycket positivt på nyheten om en gemensam databas och får även medhåll av andra chefsläkare.

– Det här är verkligen något vi ser fram emot. Vi har inget att dölja. Och i rapporten kom det inte heller fram att felavvikelser skulle ha mörkats på något sätt i Skåne.
– Men att få en gemensam databas innebär en klar förbättring av systemet. Nu är det tungrott och besvärligt, säger Poul Kongstad.