Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Missnöje bland ambulanssjuksköterskor i Östergötland

Tid att läsa
1minut
Läst

Missnöje bland ambulanssjuksköterskor i Östergötland

16 december 2011 - 09:12
0 kommentar/er

De förtroendevalda för ambulanssjuksköterskorna i Östergötland riktar allvarlig kritik mot sin arbetsgivare, Sirius Humanum AB. De ser ingen möjlighet att påverka sina arbetsvillkor och upplever att de behandlas på ett sätt som bryter ner dem. Sköterskorna vill få slut med entreprenörskap och i stället ha en arbetsgivare som tar ett långsiktigt ansvar för arbetsmiljö och samverkan.

Den privata entreprenör som får landstingets uppdrag att driva ambulanssjukvården får ett kontrakt på fem år. Det kan bli två år till om landstinget anser att det går bra. En del av sköterskorna har under sin karriär haft mer än tre arbetsgivare. Täta arbetsgivarbyten betyder att relationer måste byggas upp på nytt. Dessutom avtar intresset för att investera i verksamheten mot slutet av avtalsperioden.

Sirius har varit arbetsgivare i snart tre år i Östergötland och det är den bristande kunskapen om, eller oviljan till, samverkan som de företroendevalda är mest missnöjda med.

– Vi har ingen som helst möjlighet att påverka vår arbetssituation. Det vi ser här är en avart och rovdrift på allt vad partsförhållande vill säga. Det existerar ingen samverkan, säger Thomas Lindkvist, förtroendevald i Vårdförbundets avdelning i Norrköping till Vårdfokus.

De är arga, ledsna och på väg att bli uppgivna. De säger sig inte ha någonting att säga till om när det gäller bytestider på bilarna, längden på arbetspassen eller konverteringar av tjänster. Tidigare har en ambulanssjukvårdare som har utbildat sig till ambulanssjuksköterska automatiskt fått sin tjänst konverterad till en sjukskötersketjänst.

– Det har varit en självklarhet för den som har läst till sjuksköterska – i dag är det inte alls säkert, även om det gäller en kollega som under många år har visat sig duglig, säger Thomas Lindkvist.

Enligt de förtroendevalda gäller samma sak för sjuksköterskor som har vidareutbildad sig inom ambulanssjukvård. Dels försvårar arbetsgivaren för den som vill vidareutbilda sig, dels är det inte alls säkert att utbildningen leder till en tjänst som specialistutbildad sjuksköterska. Att man har satsat på en specialistutbildning visar sig heller inte i lönekuvertet. Men trots detta finns det också medarbetare som är väldigt nöjda.

– Orättvisan är också en del av den dåliga arbetsgivarpolitiken. Nyanställda sjuksköterskor har fått upp till 30 procent högre lön än sjuksköterskor med flera års yrkeserfarenhet. Det råder ett fruktansvärt godtycke vid lönesättningen, säger Christoffer Remnemark, även han fackligt förtroendevald.

Ingen på arbetsgivarsidan vill tala med Vårdfokus om sin syn på samverkan med fackliga organisationer. I stället skickar verksamhetschefen för ambulanssjukvården, Karl Dingertz, ett mejl där han förklarar att företaget har som policy att inte utåt kommentera eller diskutera interna arbetssätt avseende till exempel styrning och ledning av arbetet.