Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Äntligen matrast!

Tid att läsa
1minut
Läst

Äntligen matrast!

09 mars 2012 - 13:50
0 kommentar/er

Ambulanssjuksköterskorna på Samariten ambulans i Stockholm har matrast med sökarna avstängda sedan den första februari.

Många som arbetar i ambulans i Stockholms län har arbetstider på 10-12 timmar i streck utan uppehåll för mat. De som inte klarar att vara utan mat så länge försöker äta mellan uppdragen. De kallar det för att ”fuläta” eller mygla till sig matrast.


I 20 år har diskussioner förts om hur ambulanspersonalen ska få matrast under långa arbetspass. Belastningen på bilarna har stadigt ökat. Redan före det tragiska Emilfallet var Stockholm ett högbelastat område, men sedan dess är situationen extrem. 

Ambulanserna hinner knappt lämna en patient förrän SOS Alarm dirigerar dem till nästa.

– Vi har världens bästa jobb men som sjuksköterska blir du inte gammal i det här yrket. Allt går i ett och det har inte varit en rättighet att få äta utan en bonus, säger ambulanssjuksköterskan Susann Wärmefors Wedin, Vårdförbundets förtroendevalda, som länge arbetat med frågan. 



SOS Alarm sköter dirigeringen och bestämmer vart bilarna ska och när. Entreprenörerna kör på deras uppdrag. När ambulansföretagen och SOS Alarm i somras återigen misslyckades med att nå en överenskommelse tog Samariten saken i egna händer. Arbetsgivaren låter dem som arbetar förmiddag och dem som arbetar eftermiddag ha överlappningstid så att matrast kan genomföras. 

– På så vis går man dubbelt några timmar så att en resurs kan frigöras, säger Ulf Kanfjäll, personalchef på Samariten. 



– Beslutet att införa rast känns bra, jag är väldigt glad. Förut la vi ner så mycket energi på att fundera på när vi skulle hinna äta. Nu slipper vi den stressen, och behöver inte kasta i oss maten, säger Susann Wärmefors Wedin.



Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen ambulanssjuksköterskor ger Samariten en eloge för initiativet. Själv jobbar han på Falck ambulans och har svårt att klara sig utan mat i mer än fem-sex timmar. 

– Samariten löser ett problem som pågått i evigheter. Det är en jätteförbättring från att inte ha fått äta på tolv timmar som verkligheten ser ut för många av oss. Vi blir en fara både för patienten, oss själva, och i trafiken.

Både han och Susann Wärmefors Wedin hoppas att de andra entreprenörerna inför matrast. Personalen får rastavdrag men lunchen innebär ändå en extra utgift för Samariten.

– Men i och med avdragen får vi igen en del av kostnaden och så får vi piggare medarbetare och det är ju inte dumt, säger Ulf Kanfjäll. 

Varför har ni inte gjort det här tidigare, när det verkar så lätt?

- Jag tror ingen har tänkt på att man kan göra så här. Vi har helt enkelt inte tänkt utanför boxen tidigare

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2012/Nr-3-2012-3/Antlig...