Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansen i Finspång har undermålig arbetsmiljö

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulansen i Finspång har undermålig arbetsmiljö

14 april 2012 - 14:31
0 kommentar/er

Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön och ett vite på 60 000 kronor väntar ambulansentreprenören Sirius Humanum om inte bristerna åtgärdas.

Arbetsmiljöverket upptäckte bland annat att arbetsgivaren inte utrett de psykosociala risker som skyddsombudet fått fram efter en genomförd enkät bland personalen. Nu måste Sirius Humanum omedelbart åtgärda allvarliga risker.

– Folk mår dåligt, känner sig dåligt bemötta eller inte sedda av arbetsgivaren. Nu hoppas vi på en ändring, säger sjuksköterskan Michael Svensson som arbetat på ambulansen i Finspång i 18 år och nu blivit Vårdförbundets skyddsombud.

Arbetsmiljöverket kräver nu att Sirius anlitar sakkunnig hjälp för att ta fram tydliga rutiner för hur det lokala systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas så att skyddsombud och medarbetare kan medverka. Arbetsledare med arbetsmiljöuppgifter ska ha aktuella kunskaper om arbetsmiljölagstiftningen och tillräckliga resurser och befogenheter för arbetet.

– Jag har påpekat att vi har alldeles för få arbetsplatsträffar sedan Sirius tog över för drygt tre år sedan. Vi hade en i kvartalet förut men nu ska varannan vara tillsammans med de andra tre stationerna i Östergötland. Det är inte bra, arbetsplatsträffarna är enda gången vi ser vår närmsta chef och eftersom folk mår så dåligt behöver vi diskutera lokala problem de två timmarna, hävdar Michael Svensson.

När rutinerna tas fram ska skyddsombud och medarbetare vara med och påverka. Hittills har inte skyddsombudet fått någon information vid tillbud och det har inte funnits rutiner för hur tillbud ska sammanställas och användas i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Personalenkäten visade på stora risker för hot och våld i arbetet. Detta har också arbetsgivaren konstaterat. Trots att riskerna inte har minskat har handlingsplanen som företaget tidigare tagit fram inte använts skriver Arbetsmiljöverket.

Inför verksamhetsförändringar ska tydliga rutiner för riskbedömning och tidsatta handlingsplaner tas fram. Enligt skyddsombudet genomfördes schemaförändringar som gav försämring av arbetsmiljön utan riskbedömning. Arbetsmiljöverket kräver därför rutiner för detta och att en riskbedömning för denna schemaförändring ska göras i efterhand.

Du arbetade mellan klockan nio på morgonen och nio på kvällen i går och har samma schema i dag. Får du matuppehåll under den tiden?

– Nej, det har vi inga. Det kan gå långa tider innan vi äter. Vi förväntas komma mätta och utvilade till vårt arbete. Efter sex timmar ska vi kunna kontakta driftcentralen om vi vill ta en snabb korv någonstans. Det finns en del att jobba med, men vi får ta de stora sakerna först, säger Michael Svensson.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/April/Undermalig...