Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Osäkerhet angående prioritering till rätt vårdnivå

Tid att läsa
1minut
Läst

Osäkerhet angående prioritering till rätt vårdnivå

08 maj 2012 - 16:40
0 kommentar/er

En färsk riskanalys om ambulanstransporterna inom NU-sjukvården visar på osäkerhet och att det ofta görs felbedömningar angående patienttransport till akuten eller inte.

För att minska trycket på akutmottagningen på Näl har politikerna lanserat den så kallade samverkande sjukvården mellan länssjukvård, primärvård och i viss mån kommunal sjukvårdspersonal.

Personal från alla delar av sjukvården ska samverka för rätt vårdnivå till en patient som söker hjälp. Ambulanspersonal ska kunna bedöma om en patientens tillstånd kräver vård på akutmottagningen. Bakgrunden är att akuten på Näl är överbelastad och, menar man, tar emot patienter som inte är i behov av akutvård. Genom att göra en tidig sjukvårdsbedömning ska patienter utan behov av akutvård stanna hemma i stället.

Riskanalysen visar på att detta kan vara förenat med stora risker. Ambulanspersonalen kan vara osäker och saknar beslutsstöd från ambulansöverläkare.

”De flesta av ambulansverksamhetens personal, saknar klara besked om vad verksamheten har för uppdrag”, kan man läsa i analysen. Liksom att ”en orsak till att patienter inte körs till akuten kan vara viljan att avlasta denna. Det finns medarbetare som tar på sig ett för stort ansvar i sina bedömningar av patienter i hemmet”.

Detta innebär fara för patienter visar analysen som också berättar om ambulanspersonal som ”med stolthet kommenterar hur många patienter de lämnat kvar på plats”.

I stället bör försiktighetsprincipen råda.

Reglerna i NU-sjukvården är dessutom att patienten själv kan avgöra om han/hon vill till Nälakuten eller inte. Ambulanspersonal kan inte förhindra transporten dit.

Fakta/Riskanalysen
Riskanalysen inbegriper både personal i ambulanssjukvården och ledningen för verksamheten. Syftet med riskanalysen är att säkerställa att patientomhändertagande vid ambulanstransport är likvärdigt i hela NU-sjukvårdens upptagningsområde, ur såväl jämlikhets- som patientsäkerhetsperspektiv.

47 000 ambulansuppdrag utförs inom NU-sjukvården per år.

Fordonen i NU-sjukvården: 18 dygnsambulanser, 5 dagambulanser, 1 intensivvårdsambulans, 1 ambulansbuss och 7 sjuktransportfordon.

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.1618508-osakerhet-rader-i-...