Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal protesterar mot anställningsvillkor

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ambulanspersonal protesterar mot anställningsvillkor

11 maj 2012 - 10:19
0 kommentar/er

Ambulanspersonalen i inlandet protesterar mot de anställningsvillkor de erbjuds av den nya entreprenören Falck Ambulans. Falck däremot menar att lönen fördubblas jämfört med idag. Att områdeschefen har hoppat av kallar Falck för en överenskommelse.

Falck Ambulans ska ta över ambulansverksamheten 1 juni vid sex orter i inlandet. I samband med detta har de utlyst 30 tjänster. Av den nuvarande ambulanspersonalen är det många som är tveksamma med att gå över till den nya entreprenören.
– Det skulle ge mig ett par tusen kronor mindre i lön än om jag hade jobbat kvar i landstinget, säger en anställd. Därför har jag tackat nej.

Falck Ambulans vann upphandlingen som landstinget gjorde i höstas. I dag bedrivs ambulansverksamheten med delad entreprenad vilket innebär att flera av de anställda arbetar på de lokala hälsocentralerna i Vilhelmina, Vindeln, Norsjö, Storuman, Sorsele och Tärnaby.

Roland Gustafsson är ordförande i Ambulans Norr och driver ambulansverksamheten i Storuman. Han var dock aldrig med och la något anbud eftersom han ansåg att landstinget satt ribban för lågt. Det var inte lönsamt att fortsätta verksamheten. I dag har han tre anställda, tre beredskapsanställda som även har tjänst i landstinget och timanställda.

Roland har erbjudits anställning av Falck Ambulans men tackat nej.
-Jag blev erbjuden en timanställning med drygt 80 kronor per timme vilket enligt Falck skulle motsvara en månadslön på 24500 kronor.
I lönen ingick övertids-, beredskaps- och semesterersättning. Han skulle dessutom bara få 12 semesterdagar.

Många av de tidigare anställda vid inlandets ambulansverksamheter har reagerat över de försämrade anställningsvillkoren. I går slutade även den områdeschef som Falck Ambulans har haft sin tjänst.
– Jag har valt att hoppa av mitt uppdrag, säger hon. Det har varit omvälvande men jag vill inte uttala mig om det.

Enligt flera som VK har talat med så är många av de utlysta tjänsterna inte tillsatta. Men Falcks vd Sven Engqvist menar att det bara handlar om fyra tjänster. Alla anställda i Vindeln tas över via en verksamhetsövergång och till 21 av de övriga 25 tjänsterna har de lyckats rekrytera personal.
Sven Engqvist anser att det inte finns någon risk för att verksamheten inte ska kunna dra igång den 1 juni.

Att områdeschefen slutat förklarar han med:
- Vi hade en till förordnad projektledare och vi har kommit överens om att vi vill söka en annan person till den tjänsten.

Anställningsvillkoren menar Sven Engqvist är bra.
– De får dubbelt så hög lön som de har nu, säger han.
Han menar att samtidigt som ambulanspersonalen arbetar heltid inom landstinget kan de ha en beredskapstjänst vid Falck Ambulans och därmed få dubbla löner.
– Många skulle kunna tjäna mellan 50000 och 60000 kronor per månad. Jag förstår inte diskussionen.
De frågeställningar som uppstått kring anställningarna vid Falck menar Engqvist handlar om illvilliga rykten.

Avtalen är detsamma som finns på andra orter i landet där Falck är den dominerande entreprenören inom ambulansverksamheten.
Men de som varit intresserade av tjänsterna anser att Falck ljuger och mörkar vad arbetet skulle innebära. Bland annat pekar de på att företaget har ett så kallat rotationsavtal med landstinget som innebär att personalen skulle få arbeta gratis 17-20 dygn per år – åt landstinget.
– Frågan är om avtalet är lagligt, säger en anställd.

Enligt Sven Engqvist handlar detta om att verkställa ett uppdrag som de fått av landstinget om att bygga upp en lika hög kvalité på sina tjänster som de har på andra orter i landet.
– I vårt upplägg ingår en utbildningstid där personalen under utbildningen får jobba på sjukhusavdelningar som akuten för att få erfarenhet.
I de avtal som Falck presenterat för sina anställda finns dock inte någonting om denna utbildning med.

http://www.vk.se/629135/personalen-far-dubbelt-sa-hog-lon?mobil