Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal slutar

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanspersonal slutar

16 maj 2012 - 14:39
0 kommentar/er

Trots att gruvnäringen i Kiruna expanderar skär Landstinget ner på sjukvården i kommunen. Akutkirurgin lades ner för sex månader sen och ambulanstransporterna har blivit fler och allt viktigare. Nu lämnar erfaren ambulanspersonal som har fått nog sjukvården.

Ambulansverksamheten i Kiruna är speciell på flera sätt. Den har ett av landets största upptagningsområden och i varje väderstreck finns endast en väg. Med fjällkedjan nära svänger vädret snabbt och det förekommer att ambulanser hamnar i kolonnkörning på grund av dåligt väder. Något som avsevärt kan försena transporter av sjuka patienter.

Det är den geografiska sårbarheten tillsammans med en tung gruvverksamhet, rymdindustri och växande besöksnäring som gjort att nedläggningen av akutkirurgin i Kiruna väckt så mycket protester.

Ambulanspersonalen anser att patientsäkerheten äventyras. Mikael berättar att han efter nitton år inom yrket nu tänker gå vidare.
– Jag trivs med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna, men organisationens uppbyggnad är jag inte helt nöjd med så som den har utvecklats, säger Mikael Nilsson som har fått jobb på LKAB och ska börja borra under jord.

Förra året utförde ambulansen nära 2500 uppdrag och rullade sammanlagt drygt 9000 mil. Antalet uppdrag för ambulansen har mellan 2008 och 2011 ökat med 15 procent samtidigt som antalet körda mil ökat med hela 33 procent. Statistiken talar sitt tydliga språk. Och när erfaren personal fått nog och lämnar sjukvården ställs allt större ansvar på de nya kollegorna.

De är många på ambulansen i Kiruna som ger uttryck för en sinande framtidstro. Det är lite paradoxalt med tanke på att det rör sig om en av landets mest expansiva kommuner.

Peter Larsson som är enhetschef för ambulansverksamheten i Kiruna är bekymrad.
– Det som känns oroande, det är personalrekryteringen och så ser det väl ut överlag i sjukvården och akutsjukvården i hela länet, vi har gammal erfaren personal som väljer att gå vidare till andra verksamheter samtidigt som vi har svårt att rekrytera till vårdyrkena idag.

Ambulanssjuksköterskan Susanna Harnesk, med nitton år i yrket, är ännu en som letar efter andra jobb.
– Jag har sökt en tjänst inom ungdomspsykiatrin.
Och om du inte får den tjänsten?
– Ja, då får jag väl promenera ner för backen till LKAB och höra om de har någonting att erbjuda, kanske LKAB har en bra arbetsgivare som vill ta vara på min kompetens och vidareutveckling.
Så på ambulansen i Kiruna stannar du inte?
– Nej, absolut inte.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5106662