Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Majoritet vill inte ha dygnstjänstgöring

Tid att läsa
1minut
Läst

Majoritet vill inte ha dygnstjänstgöring

27 maj 2012 - 11:02
0 kommentar/er

En majoritet av dem som har dygnstjänstgöring vill inte ha det kvar. Det visar en enkätstudie som gjorts i Skåne. Slutsatsen är att tjänstgöra hela dygn i sträck har negativ inverkan på arbetsmiljön, patientsäkerheten och trafiksäkerheten.

Dygnstjänstgöringen är hett omdiskuterad bland ambulanspersonalen. Specialistsjuksköterskan Beatrice Zsoka skrivit en magisteruppsats om hur personalen ser på dygnstjänstgöringen när det gäller patientsäkerhet, arbetsmiljö och trafiksäkerhet. Hon skickade ut en enkät till alla ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor som arbetar vid de sex ambulansstationer i Skåne som tillämpar dygnstjänstgöring.

Studien klarlägger dock inte om den negativa inverkan beror på otillfredsställelse med så kallad jourersättning nattetid eller om motståndet bygger på att vara 24 timmar i sträck på arbetsplatsen. Många gånger används definitionen dygnstjänstgöring för att beskriva jourtjänstgöring där arbetstagaren får sova mellan uppdragen. Delat dygn med både effektiv arbetstid och med jourtjänstgöring är schematekniskt möjligt men den senare varianten innebär längre total arbetsplatstid samt kräver att arbetsgivaren tillhandahåller övernattningsrum.

Det framgår inte i studien om personalen anser att övernattningsrummen skall avskaffas om dygnstjänstgöringen tas bort. Däremot framgår det att:

- En majoritet, 60 procent, önskar inte fortsätta med dygnstjänstgöring.

- Nästan hälften anser att det är negativt ur arbetsmiljösynpunkt, mest negativa var de yngre.

- Hälften uppgav också att de har svårt att hålla sig vakna. 13 procent anser att de ofta ger sämre vård på natten och 57 procent säger att de gör det någon gång.

- 35 procent uppger att de någon gång har låtit bli att utföra en arbetsuppgift eller omvårdnadsåtgärd på grund av trötthet och tre procent uppgav att de ofta gör det.

– Min slutsats är att dygnstjänstgöringen har en mycket negativ inverkan på både patientsäkerheten och arbetsmiljön för personalen, säger Betarice Zsoka, som själv arbetar som ambulanssjuksköterska och på SOS Alarm i Skåne till Vårdfocus.

Studien finns att hämta på:

http://www.ambulansforum.se/files/Dygnstjanstgoring_inom_ambulans.pdf