Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Debatt om prehospital läkarmedverkan blossar upp igen

Tid att läsa
2minuter
Läst

Debatt om prehospital läkarmedverkan blossar upp igen

19 augusti 2012 - 08:14
0 kommentar/er

Sedan Region Skåne la ned samtliga läkarbilar har det varit tämligen lugnt från läkarkåren, men nu blossar kamplusten upp igen sedan en KAMEDO-rapport från Socialstyrelsen hävdar att prehospitalt kompetenta och erfarna läkare på plats är en förutsättning för framgångsrik medicinsk hantering av katastrofer med många svårt skadade.

Trots att det mycket tydligt i KAMEDO-rapporten framgår att författarna själva svarar för innehållet och slutsatserna, och Socialstyrelsen drar inga egna slutsatser i dokumentet, väljer ett antal läkare med anknytning till ambulans verksamhet i Stockholm och Göteborg att på DN-debatt påstå att Socialstyrelsen anser att det krävs fler läkare i den prehospitala akutsjukvården.

http://www.dn.se/debatt/sverige-behover-lakare-inom-ambulanssjukvarden

Läkarna påstår att inom vardagens ambulanssjukvård är nyttan med läkare utanför sjukhus välkänd och vetenskapligt väl belagd utan att citera en enda studie som skulle kunna användas efter svenska förutsättningar. Utöver detta påstås helt felaktigt att svårt sjuka eller skadade patienter överlever i större utsträckning om de får hjälp av en prehospitalt kunnig läkare på plats.

I KAMEDO-rapporten har inga sjuksköterskor deltagit, trots att all vardaglig ambulanssjukvård utförs av mestadels specialistsjuksköterskor.

Behövs det då fler läkare inom den prehospitala vården? Nej, i Sverige där ambulanssjuksköterskorna är erfarna och kompetenta behövs inte läkare i 99 procent av fallen, anser Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, och föreningens styrelseledamot Paul Olsson håller inte med läkarna som i en debattartikel i dagens DN skriver att det behövs fler läkare i den prehospitala vården. De tycker att den breda kompetens som finns hos ambulanssjuksköterskor i Sverige räcker.

– De som för fram de här argumenten jämför Sverige med länder som Tyskland och Norge. Skillnaden är att vi har legitimerade ambulanssjuksköterskor med fyra års universitetsutbildning, medan det i de länderna kanske handlar om sjukvårdsbiträden med en termins utbildning. Det är som att jämföra äpplen med päron, säger Paul Olsson till Vårdfokus

Janne Kautto vill mana till eftertanke i diskussionen om den prehospitala vården.

– Vi måste först vara klara över vad som är syftet, för det får inte ske på bekostnad av ambulanssjukvården som är tärd. Vi behöver först utvärdera vår egen verksamhet. Som det är i dag är det olika i alla landsting. Det är inte en enkel fråga, säger han.

– I 99 procent av fallen räcker det med ambulanssjuksköterskor, fyller Paul Olsson i.

Vårdförbundet är också kritiska till läkarnas utspel. Se följande artikel:

https://vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Augusti/Kraver-lakar...

FAKTA:

Kamedo – Katastrofmedicinska observatörsstudier – har funnits sedan 1964 och hette tidigare Katastrofmedicinska organisationskommittén. Verksamheten startade inom ramen för Försvarsmedicinska forskningsdelegationen och år 1974 överfördes Kamedo till Försvarets Forskningsanstalt (FOA), som i dag heter Totaltförsvarets forskningsinstitut. Sedan 1988 är Kamedo
knutet till Socialstyrelsen.

Kamedos huvudsakliga uppgift är erfarenhetsåterföring som kan ske genom att sakkunniga observatörer sänds till platser som drabbats av allvarliga händelser. Observatörerna sänds ut för att samla in relevant information genom kontakter med berörda personer inom sjukvården, räddningstjänsten, polisen, övriga myndigheter och organisationer. Den insamlade informationen används i syfte att återföra erfarenheter till Sveriges krishanteringssystem och i vetenskapliga sammanhang. Det är främst de medicinska, psykologiska, organisatoriska och sociala aspekterna av allvarliga händelser som studeras.

Verksamheten bedrivs som projekt där en utredare vid Socialstyrelsen ingår tillsammans med andra sakkunniga externa personer. Till sitt stöd har projekten en intern styrgrupp samt en extern referensgrupp. Resultaten publiceras i Kamedo-rapporter som finns förtecknade på Socialstyrelsens webbplats.

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18802/201...