Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanshelikopter- mer än snabb flygtransport till sjukhus

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ambulanshelikopter- mer än snabb flygtransport till sjukhus

25 april 2013 - 07:01
0 kommentar/er

Värmland - Ett team med narkosläkare och specialistutbildad sjuksköterska som med sin höga kompetens snabbare når personer med livshotande sjukdomar eller skador. Det är målet med den nya intensivvårdsenheten där helikoptertransporter utgör en del.

Sommaren 2014 ska verksamheten vara igång.

Den nya enheten ska ha sin bas så nära så många medborgare som möjligt. Teamet ska förutom helikopter ha tillgång till en egen vägambulans. Båda ska vara likvärdigt utrustade för att kunna ge intensivvård till patienterna på plats eller under transport.

Lämpligaste fordonet väljs

Teamet rycker ut med det fordon som är lämpligast för uppdraget. Det som styr valet är bland annat avstånd till skadeplatsen och om det finns behov av att direkt transportera patienten till ett traumacenter utanför Värmland.

Förstärkning av patientsäkerheten

- Intensivvårdsenheten innebär en förstärkning av den akuta läkarvården utanför sjukhusen oavsett om de väljer bil eller flyger. Enheten blir ett komplement till de välfungerande vägambulanser som finns idag, säger Eric Rinstad, narkosläkare och projektledare med tio års erfarenhet av att arbeta med intensivvård utanför sjukhus.

Mer avancerad sjukvård utanför sjukhus

För de svårast sjuka och skadade där livet är hotat innebär det att avancerad intensivvård från narkosläkare och specialistutbildad sjuksköterska snabbare kan sättas in på skadeplatsen eller under transport.

- Respiratorvård, ultraljudsundersökningar av hjärta och lungor och kraftfullare mediciner är exempel på behandlingar som kan sättas in tidigare när läkare ingår i teamet, berättar Eric Rinstad.
- Idag sker det först när patienten kommer fram till sjukhus.

Närhet till många viktigt

För att få maximal effekt av intensivvårdsenheten är det viktigt att den får sin bas centralt i karlstadsområdet. Då kan den intensivvårdsutrustade vägambulansen och helikoptern utnyttjas på bästa sätt eftersom teamet då når många människor på kort tid.

- Om Karlstads kommuns arbete med en ny detaljplan går som vi vill och vi får bygga en bas vid Sandbäcken i Karlstad, så kommer vi nå 115 000 medborgare inom tio minuter med teamets vägambulans som ofta är första valet i närområdet kring basen, säger Tobias Kjellberg,
divisionschef och projektägare.

Diskussioner med Karlstad flygplats

- En bas för den nya enheten med landningsplats, personalsutrymmen och verkstad kommer
tyvärr inte vara klar vid Sandbäcken till sommaren 2014, så vi för nu diskussioner med Karlstad flygplats om att börja verksamheten där med målet att inom några år kunna flytta närmare centrala Karlstad.

Värmlands satsning en del av en gemensam plan

För att höja den medicinska kompetensen utanför sjukhusen för alla värmlänningar, så ingår den värmländska satsningen i en plan tillsammans med flera andra landsting och regioner.

- Genom att placera vår bas i centrala Karlstad och få full effekt av intensivvårdsenhetens vägambulans och sedan samarbeta med Dalarna, Västra Götalandsregionen, Uppsala-Örebroregionen och Norge får vi täckning av deras helikoptrar i vissa delar av Värmland, samtidigt som vi täcker delar av deras områden med vår ambulanshelikopter, säger Tobias Kjellberg.
Källa: Landstinget Värmland