Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Datorstöd till akuta beslut i ambulansen

Tid att läsa
1minut
Läst

Datorstöd till akuta beslut i ambulansen

30 april 2013 - 08:36
0 kommentar/er

Ambulanssjuksköterskor måste ibland, under stor tidspress, fatta beslut som gäller liv och död. Som en hjälp i svårbedömda lägen, testas nu i en studie ett datoriserat beslutsstöd, i form av en guide i en datorplatta som hjälper ambulanssjuksköterskor att fråga och göra rätt.

I vissa akutlägen är situationen solklar: ambulanssjuksköterskorna vet precis vad de ska göra. Men så är det inte alltid. Det måste gå fort, men det måste bli rätt också. Idag finns skriftliga riktlinjer som ambulanssjuksköterskorna förväntas följa, men i akuta lägen funkar det inte att börja bläddra i en pärm. Dessutom utgår riktlinjerna ofta från färdiga diagnoser, när problemet ofta är att just ställa diagnosen.

Magnus Hagiwara, doktorand i vårdvetenskap vid högskolan i Borås, har utvecklat ett datoriserat beslutsstöd som fungerar lite tvärtom, genom att följa ett flöde av frågor, guidas ambulanssjuksköterskan mot rätt diagnos och insats.

En avslutad studie i simulerad miljö visade att gruppen med beslutsstöd bättre följde riktlinjerna för arbetet än den andra gruppen, men eftersom deltagarna var nya användare av systemet, skedde det också till priset av att arbetet tog längre tid, säger Magnus Hagiwara. Just nu pågår nästa steg, en klinisk studie där tio ambulanssjuksköterskor testar beslutsstödet på riktigt bland medicinpatienter.

Mycket forskning återstår, innan sådana här datorstöd skulle kunna bli standardhjälpmedel. Men med ständigt ökade krav på ambulanspersonalen, kommer det framöver definitivt att bli nödvändigt, menar Magnus Hagiwara:

– Dels är hela den prehospitala miljön en högriskmiljö för fel. Vi pratar om personal som jobbar långt ifrån medicinsk support, i ogynnsamma miljöer och samtidigt vet vi inte om vi har den rätta utbildningen för att klara alla utmaningar, och dom rätta hjälpmedlen, alltså instrumenten för att klara det.

Källa: SR Vetenskap & miljö