Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Kommentar till trafikutbildning inom Falck

Tid att läsa
1minut
Läst

Kommentar till trafikutbildning inom Falck

17 juli 2014 - 08:47
0 kommentar/er

SKÅNE - Under gårdagen skrevs det i flera medier om att Falck i Skåne genomför ett projekt för att se om förarutbildning för ambulans kan genomföras mer koncentrerat, under en veckas tid, istället för att sprida ut utbildningen över en längre tid.

Som en åtgärd för förändrade omvärldsfaktorer,  genomför Falck ett projekt i Skåne att koncentrera körutbildningen till en kortare period, istället för att sprida ut den under en längre period.

Utbildningen omfattar dock samma moment som tidigare utbildning, och fokus ligger  på säker körning med fokus på  patient- och trafiksäkerhet samt en god arbetsmiljö.

Samma projekt har genomförts i Stockholm med mycket gott resultat där man nu också utbildar enligt den nya utbildningsplanen.

Efter avslutat projekt kommer Falck, under hösten, att göra en utvärdering för att se om och den nya utbildningsplanen ska komplettera den traditionella trafikutbildningen även i Skåne.

Ledningen i Region Skåne är positiva till att Falck genomför projektet med den nya trafikutbildningen. Poul Kongstad är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Skåne och han säger till Dagens Medicin:

– De har i sitt avtal förbundit sig att ha en kvalitetssäkrad utbildning för undersköterskor och sjuksköterskor. Vi är positiva till Falcks korta och väl sammanhållna utbildningar, säger han.

Poul Kongstad upprepar åtskilliga gånger att ambulanskörning handlar om att köra säkert, inte om att köra fort.

– Man ska inte vårda med gaspedalen. Det finns en kultur med höga hastigheter inom ambulanssjukvården men det är inte medicinskt berättigat. Vi i ledningen vill komma ifrån det traditionella sättet att se på ambulanskörning.
Huruvida Region Skåne också går över till den snabbare och mer sammanhållna utbildningen för sin egen personal, finns det dock inga planer på än, säger han. 

– Om Falcks utbildning visar sig fungera bättre får vi titta på det.

 
Källa: Falck