Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Vårdförbundet vill se skärpta straffsatser

Tid att läsa
1minut
Läst

Vårdförbundet vill se skärpta straffsatser

06 februari 2016 - 16:23
0 kommentar/er

ambulans ambulanssjukvård akut

– Det är allvarligt att sjuksköterskor inom ambulanssjukvården upplever att deras arbetsmiljö idag är mer hotfull när de räddar liv och ger avancerad vård ute i samhället, säger Johan Larson, vice ordförande Vårdförbundet, i samband med mötet med inrikesminister Anders Ygeman.

Ansvaret för att arbetsmiljön inom ambulansverksamheten är trygg är i första hand ett ansvar för landstingen och ambulansentreprenörerna. Men staten kan på olika sätt bidra till att förbättra tryggheten.

Frågan om hot och våld i ambulanssjukvården är i första hand ett uttryck för ett samhällsproblem som inte kan lösas enbart med åtgärder inom ramen för ambulanssjukvården.
 
Hälso- och sjukvården är en central samhällsfunktion som måste fungera för att värna liv och hälsa. Därför bör det utredas om en skärpning av straffsatserna för angrepp mot hälso- och sjukvårdspersonal kan införas som en signal från samhällets sida.

– Det är helt oacceptabelt att ge sig på sjuksköterskor inom ambulanssjukvården och ambulanssjukvårdare som räddar liv och bedriver avancerad sjukvård ute i samhället, säger Johan Larson.

– Vi vill förstås se skärpta straffsatser när det gäller hot och våld mot alla våra medlemmar. De som är mest utsatta är psykiatrisjuksköterskor, säger han.

Det är i första hand polisens uppgift att skydda ambulanspersonalen så att de kan utföra sitt uppdrag i hotfulla situationer. Därför är det viktigt att samverkan mellan polis, ambulanssjukvård och brandkår fungerar bra. Här har larmcentralerna en viktig uppgift att förmedla information om riskfaktorer i samband med ett uppdrag. Det kan vara av polisen kända adresser där incidenter har eller riskerar att inträffa.

Arbetsmiljöverket bör få i uppdrag att skärpa sin tillsyn av hur arbetsgivarna arbetar med hot och våld i ambulanssjukvården.

Det är viktigt att tid avsätts för förtroendeskapande åtgärder som besök i skolor och bostadsområden. Det finns många bra exempel på preventivt arbete som ”Bättre beredd än rädd” och ”Människan bakom uniformen”. Dessa och liknande projekt har avvecklats för ambulanssjukvården på grund av resursbrist. Det är allvarligt.

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har tagit ett initiativ till en kommande informationskampanj riktad till allmänheten om ambulanssjukvårdens uppdrag och roll, tillsammans med bland annat Vårdförbundet.

För mer information kontakta:
Johan Larson, vice ordförande Vårdförbundet, tfn: 076-774 64 14