Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Konststudenter förnyar ambulanssjukvården

Tid att läsa
2minuter
Läst

Konststudenter förnyar ambulanssjukvården

07 november 2016 - 10:19
0 kommentar/er

Genom att göra ljuset mjukare och mer varierat kan ambulansfärden bli mindre plågsam för patienten. Designstudenter vid Konstfack har skapat lösningar som kan förbättra ambulanssjukvården. 

På den konstnärliga högskolan, som huserar i Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan söder om Stockholm, har studenterna vernissage. Fyra olika grupper visar vad de har skapat för att göra ambulansfärden mindre ångestfylld för patienterna. De har gått igenom forskning och tagit till sig det personcentrerade perspektivet, men målet har också varit att underlätta personalens arbete.

– Genom att blanda designstudenter med ambulanspersonal kan vi tillsammans se ambulanssjukvården med nya ögon, säger Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och en av initiativtagarna till projektet.

Fjorton andraårsstudenter vid programmet för industridesign på Konstfack har under sju veckor förlagt sitt skapande till ambulanssjukvården. Studenterna har åkt med på ambulanspass och med fokus på patienterna skapat prototyper som kan ge en bättre miljö i framtidens ambulanser.

Vill motverka åksjuka

Johan Lantz, Hillevi Hesseldahl och Roza Baban ingår i gruppen som har haft ljus som tema. Det ljus som finns i dagens ambulanser är brutalt och går inte att variera. Ett nyckelord har varit trygghet och studenterna har försökt att sätta sig in i både hur ambulanspersonal jobbar och hur patienterna mår. Efter egna ambulansfärder blev frågan om hur ljus kan påverka åksjuka särskilt aktuell.

– När jag satt där bak och det svängde hit och dit blev jag åksjuk, därför blev desorientering och obehag en frågeställning, säger Johan Lantz.

De tre studenterna har åkt, upplevt och iakttagit med ögon som inte tagit något för givet. En poäng med projektet är att designstudenterna kommer från en helt annan värld och med helt nya idéer kring vad som behöver förbättras i ambulanserna. En uppmaning de har fått med sig är att tänka 50 år framåt.

– Vi har lärt oss att den teknik som implementeras i dag är tio år gammal så om vi inte tänker långt framåt i tiden är tekniken gammal redan när den introduceras.

En annan lärdom är att ambulanssjukvård handlar om vård i en mängd olika miljöer.

– Jag hade förutfattade meningar om akuta uttryckningar och trauman, men såg hur nära folks vardag ambulanspersonal arbetade. På gatan, i hemmet, på festen eller på restaurangen. De blev också uppenbart hur svårt det kan vara att ta sig fram med bår i en trång trappuppgång till en lägenhet, säger Hillevi Hesseldahl.

Imponerades av personalens lugn

Mer vardagligt än vad de trott, men också färder i ilfart genom staden med kryssande mellan bilar. Och åksjuka. Eleverna imponerades av personal som skapade trygghet genom att behålla sitt lugn i alla situationer. Men när de pratade mer visade det sig att ambulanssjukvårdarna höll med om att ljuset i ambulansen inte bidrar till tryggheten.

– Personalen tyckte också att ljuset har stor betydelse och att det hårda ljus som finns nu inte är snällt mot patienterna. De var också kritiska till att det inte går att variera efter behov, säger Roza Baban.

Personalen behöver bra arbetsljus som går att variera. Patienterna blir tryggare av en belysning som inte är kall och bländande. Studenterna har lärt sig att en sådan belysning till och med kan försämra hälsan för en patient med hjärnskakning. Liksom att ett behagligt ljus kan verka smärtdämpande.

Lösningen då? Gruppen föreslår fyra olika armaturer där en av dem kallas Himlen. Motiven är moln, stjärnor och norrsken. En takarmatur som belyser taket ovanför patienten med ett behagligt färgspel som rör sig i förhållande till ambulansens rörelse. De ska hjälpa ögat att förstå att man rör sig. För att undvika åksjuka.

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2016/november/konststudenter-fornyar-ambulanssjukvarden/