Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Styrelsen beslutade om vårdöverenskommelse och förstärkt ambulanssjukvård

Tid att läsa
3minuter
Läst

Styrelsen beslutade om vårdöverenskommelse och förstärkt ambulanssjukvård

15 november 2016 - 20:11
0 kommentar/er

SÄS sjukhusstyrelse beslutade idag att för sin del godkänna vårdöverenskommelsen för 2017. Överenskommelsen tecknas med södra hälso- och sjukvårdsnämnden och gäller för ett år. För nästa år sker en uppräkning av ersättningsnivån med 62 miljoner kronor.

Dessutom får SÄS nya uppdrag och ekonomiskt förstärkning för att klara tillgängligheten på motsvarande 76 miljoner kronor. Totalt får SÄS 3252 miljoner kronor i ersättning för 2017.  
Utöver detta får sjukhuset får en ekonomisk förstärkning när det gäller diabetesvård för barn, neonatalvård och för att förbättra tillgängligheten inom ortopedi, neurologi, hud, ögon, medicin och anestesi samt för valfrihetsvården.

- Vårdöverenskommelsen ger oss möjligheter att förbättra tillgängligheten på sjukhuset. SÄS har ambitionen att klara vårdgarantin allra senast till 2019. Vi kommer också att vara aktiva i regionens arbete med omställningen av vården, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.

SÄS tar över patienter från stängd hudmottagning

Ett mobilt ätstörningsteam får också kontinuerlig finansiering. SÄS får även ersättning för att sjukhuset tar över ansvaret för patienter som tidigare vårdats vid den privata hudmottagningen Telegrafen.

- Det är positivt att vi fått ekonomisk förstärkning inom flera angelägna områden framförallt när det gäller barnsjukvården. Vi kommer också att få bättre möjlighet att korta köerna, säger Kaarina Sundelin, tf sjukhusdirektör.

Projekt för förbättrad ambulanssjukvård i Tranemo och Svenljunga

Sjukhusstyrelsen beslutade också att SÄS ska genomföra ett ettårigt projekt med en så kallad ”single responder” i Tranemo och Svenljunga kommun med start i februari 2017.

En ”single responder” är ett utryckningsfordon som bemannas av en ambulanssjuksköterska som snabbt kan vara på plats för att inleda undersökning och behandling till en ordinarie ambulans är på plats. Ambulanssjuksköterskan har också möjlighet att prioritera om patienten till en annan vårdnivå.

”Single responder” ska bemannas måndag till söndag på dagtid. Utryckningsfordonet utgår från Svenljunga ambulansstation men kommer under arbetsdagen att placeras på den mest lämpliga stationen, Tranemo eller Svenljunga beroende på var annan tillgänglig ambulans finns i området.

- Vi hoppas att projektet resulterar i att SÄS snabbare kan ge vård på plats i östra upptagningsområdet och att det bidrar till att SÄS når de regionala målen för ambulanssjukvården.  Det är viktigt för styrelsen att medborgarna känner sig trygga med att de får vård snabbt oavsett var man bor, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.

Månadsresultatet för september 

På mötet godkändes även månadsrapporten för september. Resultatet för september är betydligt bättre än budget (+10,4 miljoner kronor) och föregående år vilket beror på att södra hälso- och sjukvårdsnämnden skjuter till 15 miljoner kronor för att säkerställa en ökad produktion och god tillgänglighet. Det ackumulerade resultatet är 30,2 mnkr sämre än budget. Kostnaderna för köpt vård och sjukvårdsmaterial är höga medan kostnadsutfallet för läkemedel är lågt. 

Det har också skett ett trendbrott i tillgängligheten där måluppfyllelsen just nu för mottagning är bättre än de två föregående åren och behandling ligger i nivå med föregående år eller något bättre. 

- Det är fortsatt hårt jobb som gäller kring SÄS ekonomi för årets sista månader. Vi har ett nära samarbete med sjukhusets ledning kring detta. Vi kommer också ha avstämningar med södra hälso- och sjukvårdsnämnden kopplat till åtgärdsprogram och ekonomiskt resultat i november och januari, säger Göran Larsson.

Övriga ärenden på mötet

  • Serviceöverenskommelsen med Regionservice 2017
  • VGR:s ledningssystem för hälso- och sjukvård – tillämpning SÄS
  • Tilläggsöverenskommelse hudsjukvård

För mer information 
- Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande 0730-204260 
- Kaarina Sundelin, tf sjukhusdirektör, 033-616 10 00 
- Bengtåke Johansson, tf ekonomichef, 033-616 10 00 
- Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934

Pressjour tfn 033-616 24 44 
E-post info.sas@vgregion.se 
www.vgregion.se/sas 
http://news.cision.com/se/sodra-alvsborgs-sjukhus   

 

http://news.cision.com/se/sodra-alvsborgs-sjukhus/r/styrelsen-beslutade-om-vardoverenskommelse-och-forstarkt-ambulanssjukvard,c2109209

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot