Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulans med födande fick vända

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulans med födande fick vända

29 mars 2017 - 10:34
0 kommentar/er

En ambulans med en födande kvinna på väg till CSK fick vända för att det saknades platser. På väg mot Lund fick ambulanspersonalen beskedet att vända igen. Fördröjningen kunde ha lett till allvarliga vårdskador.                                                                                                 En dag i november i fjol satte sig en kvinna och hennes man, bosatta i Kristianstads kommun, i en taxi på väg till förlossningskliniken i Lund. Kvinnan var i 40:e veckan, vattnet hade gått och det var en minut mellan värkarna. Paret hade kontaktat förlossningskliniken på närmare belägna CSK i Kristianstad, men fått beskedet att de fick bege sig till Lund. Läget upplevdes snart så akut att en ambulans kontaktades som mötte taxin i Linderödstrakten.

Ambulanspersonalen tog hand om kvinnan och körde mot CSK, men blev nekade tillträde dit för att det saknades förlossningsplatser. Ambulansen ifrågasatte detta, men fick vända på E22 för att köra mot Lund. De hann köra 5 till 10 minuter söderut innan personalen fick kontakt med Lund som ifrågasatte beskedet från CSK eftersom Kristianstad var närmare. Personalen i Lund kontaktade CSK och fick nu beskedet att kvinnan kunde tas emot.

Det här är ambulansteamets redogörelse av vad som hände. Kvinnan födde till sist barnet på CSK utan komplikationer, men ambulansenheten i Skåne anmäler det inträffade som en så kallad lex Maria, då den anser att det fanns risk för allvarlig vårdskada.

– Vi har anmält det för att det är ett oacceptabelt sätt att hantera en höggravid kvinna under förlossningsarbete. Att i det läge som kvinnan befann sig i snarast komma till förlossningsvård hade högsta prioritet och ambulansärenden med högsta prioritet får inte omdirigeras, säger Arne Olofsson, biträdande chefläkare och överläkare på Region Skånes prehospitala enhet.

– Det kan hända att situationen är oerhört pressad på en akutmottagning, men ändå måste man mobilisera kraft för att ta emot patienter med högsta prioritet.

Läs mer på:http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/ambulans-med-fodande-fick-vanda/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot