Besök: idag 229, vecka 229, månad 21.213  förra: dagen 1.085, veckan 7.465, månaden 41.297
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

Dygnspass försvinner i Sörmland

Tid att läsa
1minut
Läst

Dygnspass försvinner i Sörmland

10 september 2011 - 08:42
1 kommentar/er

Ambulanspersonalen i Sörmland har jobbat 24 timmar i sträck under flera decennier. Men nu har verksamheten gjort en riskanalys, som kan innebära att de långa arbetspassen försvinner.

– Jag tycker inte om att jobba dygn. Jag tycker att den här vakentiden blir alldeles för mycket, säger Urban Almkvist, ambulanssjukvårdare i Eskilstuna till sverigesradio.se.

Urban Almkvist har varit ambulanssjukvårdare i 30 år och under de åren har dygnstjänstgöringen alltid funnits.

– Oftast ringer klockan halv sju och klockan halv sju på kvällen har du jobbat tolv timmar och sen ska du på ett nattpass på tretton timmar.

Förut kunde man ha dygnspass både på vardagar och på helger - något som fortfarande finns kvar i Flen, Vagnhärad och Strängnäs. Däremot har Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna bara dygnspass under helgerna.

Men det kan snart vara slut på dygnspassen. Ambulanssjukvården i Sörmland har gjort en riskanalys på just arbetstiderna och hur de spelar in på patientsäkerheten och hur de anställda mår.

– Mitt mål är att vi ska få bort dygnstjänstgöringen. Jag tror inte att det är bra på sikt att jobba 24 timmar i sträck. Det vi nu ska arbeta vidare med är att se över alla scheman så att man istället kanske får en jämnare tjänstgöring och kroppen får en chans att känna av att man jobbar natt eller dag och även får en ordentlig vila mellan passen, förklarar Birgitta Barkne Nilsson som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Eskilstuna.

Där är 1 kommentar

Äntligen någon som tar tag i frågan om dygnstjänstöring inom ambulansen på allvar. Det är skrämmande att önskan om lång ledighet under så lång tid fått gå före en god arbetsmiljö och patientsäkerheten.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot