Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanssjukvården anmäls för sen utryckning

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanssjukvården anmäls för sen utryckning

24 december 2011 - 10:09
0 kommentar/er

Det dröjde 40 minuter innan ambulans kom till platsen, ett par kilometer från sjukhuset i Torsby. Den 20-åriga mannens liv gick inte att rädda. Kort därefter dog även hans 59-årige far i väntan på ambulans. Nu har händelserna anmälts till Socialstyrelsen.

Det var i mitten av oktober som SOS larmades om en livlös yngre man. Räddningstjänsten var först på plats men kunde enligt anmälan inte göra något. I den anmälan som gjorts skriver en släkting till den avlidne att ambulanspersonalen lyckades få igång ynglingens hjärta, men det var för sent. Två dagar efter händelsen förklarades mannen hjärndöd och respiratorn stängdes av.

Mindre än två månader senare larmas ambulans på nytt. Den här gången gäller larmet ynglingens pappa, som hittats livlös i bostaden. Vid det tillfället fanns enligt anmälan ingen ambulans i Torsby varför en bil fick skickas från annan ort. Hur lång tid detta tog framgår dock inte i anmälan.

94 procent av patienterna i Värmland skall nås av ambulans inom 25 minuter vid akutlarm.

– På en del ställen är det geografiskt omöjligt om inte ambulansen redan är i närheten, säger verksamhetschefen Torbjörn Nyvall till nwt.se.

Värmland har 18 ambulanser på nätterna och ytterligare sju om dagarna. De ska ses som en resurs för hela länet, oavsett var de är placerade, men skälen till väntetiderna eller om dödsfallen hade kunnat undvikas, kan ingen veta innan det har utretts.

– Vi gör mellan fem och tio större avvikelseutredningar om året, säger Torbjörn Nyvall.

I flera Värmländska kommuner rycker räddningstjänsten ut i väntan på ambulans (IVPA). De har grundläggande sjukvårdsutbildning och har som uppgift att ge första hjälpen, stoppa blödning eller defibrillera. Nu införs IVPA även i tätorten Arvika och planerna är att alla orter ska ta efter.