Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal som behandlade aortaaneurysm på plats anmäls

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanspersonal som behandlade aortaaneurysm på plats anmäls

11 januari 2012 - 18:44
4 kommentar/er

Ett tidningsbud i Lund fick bröstsmärtor och bad en kollega ringa efter ambulans, som var på plats efter några minuter. Sedan dröjde det en halvtimme innan ambulansen kom fram till akuten på sjukhuset, där mannen dog av en brusten kroppspulsåder. Hämtplatsen ligger två minuters bilväg från sjukhuset.

Nu anmäler mannens flickvän ambulanspersonalen till Socialstyrelsen. Dödsfallet inträffade den 5 april förra året. Den avlidne blev endast 45 år gammal. Den avlidnes kollega ringde 112 klockan 03.57 och det tog bara några minuter innan ambulansen kom fram till hämtplatsen.

Flickvännen tycker att det är mycket märkligt att ambulansen kom fram till sjukhuset först 30 minuter senare. Enligt anmälaren valde ambulanspersonalen att sätta in stabiliserande åtgärder på platsen men anser att en akut operation borde varit den enda möjliga stabiliseringen när en person har en inre blödning i kroppspulsådern.

Anmälaren hävdar att pojkvännens liv hade kunnat räddas genom en akut operation om han hade kommit tidigare till sjukhuset, även om hon är medveten om att en brusten kroppspulsåder är en allvarlig diagnos med hög dödlighet. "Den livsviktiga frågan för oss är nu varför ambulansen tog cirka en halvtimme på sig att komma från Clemenstorget i Lund till akuten", skriver kvinnan i anmälan.

Där är 4 kommentarer

Ja varför stannar man på plats när man har så nära in till en akutmott. En helt adekvat anmälan som förhoppningsvis leder till att man ser över rutiner inom organisationen.

En inte vild gissning är att det togs och skickades EKG med anledning av bröstsmärtorna, kanske behövde man invänta svar från sjukhuset om vart man skulle åka, vet inte hur de lokala förhållandena i skåne är. För övrigt kan även aortadissektion ge ST-höjningar... Informationen i notisen ovan är inte tillräcklig för att man ska kunna döma ut personalens agerande, även om det väcker en del frågor.

Oklart också varför det står "aortaaneurysm" i rubriktexten. Det finns ingen sådan uppgift i tidningsartiklarna (Skånskan, Sydsvenskan), där står endast "sprucken aorta"/pulsåder. Vilket kan bero på såväl dissektion som thorakalt eller abdominellt aneurysm.