Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Fler kan räddas vid plötsliga hjärtstopp

Tid att läsa
1minut
Läst

Fler kan räddas vid plötsliga hjärtstopp

24 januari 2012 - 18:38
0 kommentar/er

Varje år får 5000 svenskar HLR efter plötsliga hjärtstopp. Av dessa överlever var tionde. Enligt nya rön från tolv hjärtexperter skulle var fjärde person kunna räddas! 750 personer avlider i onödan! Så höga dödstal inom andra områden till exempel i trafiken skulle leda till kraftfulla åtgärder från samhället!

Resurserna i samhället måste utnyttjas mer effektivt och därför lanseras idag ett manifest med målet att inom fem år rädda dessa 750 personer.

HLR ska kunna utföras av alla!
HLR finns med i skolans läroplan och alla elever på högstadiet ska få utbildning. Arbetsplatsernas anställda bör utbildas i HLR.

Optimal utökning av hjärtstartare till allmänheten!
Infrias genom lokala initiativ och lagstiftning liknande den som finns i flera andra europeiska länder samt rutinmässig inrapportering till hjärtstartarregistret.

Fler ambulanser!
Framkörningstiden har ökat från sex minuter 1992 till nio minuter 2010. I storstäderna har ambulanstätheten minskat i förhållande till den ökande folkmängden. Den omfattande arbetsbelastningen med mindre brådskande transporter måste minska!

Optimal utökning av hjärtstoppare till räddningstjänst och polis!
SALSA-projektet i Stockholms län visar på tydliga överlevnadsvinster. Hjärt-lungfonden och Svenska rådet för HLR tar initiativ för att sprida konceptet till hela Sverige. Förbättrad samordning mellan stat, kommun och landsting eftersträvas.

Forskning
Ett flertal vetenskapliga projekt pågår bland annat studeras möjligheten till rekrytering av livräddare via positionering av mobiltelefoner, kylbehandling i ambulansen och nyttan av mekaniska hjärtkompressioner. Anslagen är idag otillräckliga och behöver ökas avsevärt!

Förändring av lagstiftning.
I Sverige ska alla patienter som deltar i forskning lämna skriftligt medgivande vilket såklart inte är möjligt om patienten är medvetslös. Detta medför att svårt sjuka patienter inte kan ta del av forskning och förbättrad vård. Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Vetenskapsrådet och Centrala etikprövningsnämnden har vid ett flertal tillfällen uppvaktat regeringen i denna fråga utan att någon förändring skett.

Ökad kompetens och resurser vid omhändertagande på sjukhus.
De överlevnadsvinster som visat sig med akut kranskärlsröntgen och optimerad intensivvård med införande av aktiv nedkylning kräver utökning av intensivvårdsplatser. Alla patienter bör erbjudas detta och ska inte behöva utsättas för riskerna vid tranporter mellan sjukhus. Slutligen bör spetskompetens samlas till ett antal hjärtstoppscentra för att optimera forskning och behandling/eftervård av de patienter som överlever.

Källa:
http://www.dn.se/debatt/750-svenskar-dor-i-onodan-efter-plotsliga-hjarts...