Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansverksamhet i egen regi är bättre och säkrare enligt SU

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulansverksamhet i egen regi är bättre och säkrare enligt SU

19 mars 2012 - 18:44
0 kommentar/er

Sahlgrenska Universitetssjukhuset går nu ut med ett meddelande där de beskriver att de den 1 oktober i år tar över all ambulansverksamhet eftersom de anser att det finns stora fördelar med att driva ambulanssjukvården i egen regi och att ha en öppen rekryteringsprocess.

Från och med den 1 oktober 2012 sjösätts en ny ambulansverksamhet och i samband med detta kommer 150 nya medarbetare att rekryteras. Tidigare låg ansvaret för merparten av ambulansverksamheten på Falck Ambulans AB.

I ett brev till Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse har Falck Ambulans AB uttryckt oro för att många medarbetare kommer att sluta i förtid om de inte får anställning i den nya verksamheten. Trots detta har områdeschef Per Karlsson senast i förra veckan fått försäkran från Falck Ambulans AB om att de kommer att leverera ambulanssjukvård tills deras avtal löper ut.

- Vi måste ändå se över deras åtgärdsplaner och försäkra oss om att de klarar av sitt uppdrag fram till att vi tar över den 1 oktober 2012, konstaterar Per Karlsson.

Stora fördelar med en ambulansverksamhet i egen regi

Här är de faktorer som haft avgörande betydelse för att Sahlgrenska Universitetssjukhuset framöver valt att driva ambulanssjukvården i egen regi och varför nya medarbetare rekryteras till den ambulansverksamheten:

• Patientsäkerheten höjs då ambulanssjukvården knyts närmare sjukhuset

Ambulanssjukvården är en viktig del i den akuta vårdkedjan. Därför är det ett naturligt steg att öka dess integration i den övriga sjukvården. Med en ambulansverksamhet i egen regi blir det tydligt var ansvaret ligger, färre organisationsgränser och det i sin tur ger ett utökat samarbete med akutmottagningarna. Ett exempel på detta är att den nya ambulansverksamhetens tre vårdenhetschefer kommer att placeras i anknytning till respektive akutmottagning. Sammantaget leder detta till att patientsäkerheten förstärks.

• Möjligheter att utveckla fler snabbspår

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är idag ledande i Sverige när det gäller att arbeta med olika FastTrack-kedjor. Dessa kedjor innebär att ambulanspersonalen gör en första bedömning av patienten redan i ambulansen, så att patienten sedan kan få den vård de behöver utan att vänta på akutintaget. I den nya ambulansverksamheten kommer fler sådana kedjor att utvecklas och det innebär att fler patienter får hjälp snabbare.

Nya medarbetare rekryteras

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ser fördelar med att låta alla anställningar sökas öppet, bland annat för att en viss spetskompetens efterfrågas inom den nya ambulansverksamheten. Falck-medarbetarnas erfarenhet har dock prioriterats mycket högt vid urvalet av nya medarbetare. Merparten av de intervjuade som idag har fast anställning vid Falck Ambulans AB, kommer att erbjudas en anställning inom Sahlgrenska Universitetssjukhusets ambulanssjukvård. Dessutom har ett antal sökande från andra ambulansverksamheter, som har den spetskomeptens som efterfrågas av sjukhuset, erbjudits anställning.