Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal i Dalarna hinner inte äta

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanspersonal i Dalarna hinner inte äta

30 mars 2012 - 19:15
0 kommentar/er

Det har blivit en markant förändring och grymt stressigt för kollegorna sedan medicinakuten vid Ludvika lasarett stängdes, säger ambulansens arbetsplatsombud Maria Strömberg och Anders Jansson i Ludvika. Särskilt som nu även möjligheten att kunna ringa en överläkare i bakjour tagits bort. Nu händer det att patienter blir relativt snabbt bedömda på akuten i Falun - för att bli körda tillbaka till Ludvika.

Ambulanssjukvårdarna har börjat registrera på en lista när de inte hinner få matuppehåll mellan klockan 12-14. De begär ett möte med verksamhetschefen Åke Centervärn om hur arbetsmiljömässigt överkörda de känner sig av landstinget Dalarna.

– Alla inom och utanför landstinget verkar ha en åsikt om hur vi ambulansen i Ludvika ska jobba. Men ingen pratar direkt med oss, säger Kommunals arbetsplatsombud Anders Jansson, Ludvika.

– Inte ovanligt att vi inte numera hinner äta lunch förrän klockan 15-16, eller som för mig i förra veckan vid 18-tiden, på grund av alla transporter till och från Falun.

– Bara i måndags transporterades i mil räknat patienter hemmahörande i Västerbergslagen motvarande Sveriges hela långa land.

– Vi hade tio turer, hämta i Smedjebacken, Ludvika eller Grängesberg, lämna i Falun, köra tillbaks... Dessutom fick Borlängeambulanser åka till Ludvika fyra gånger och passa. Oftast fick de också en patient med tillbaks, säger Jansson om hur arbetstoppar just nu ser ut.

Ambulanssjukvårdarna i Ludvika ställer sig också frågande till uppgifterna i dalaradion i fredags om helikopterplattor för specialisttransporter ifrån Mora och Falun kanske år 2014-2015 mitt i debatten om akuta resursproblem i Västerbergslagen.

Vårdfackets arbetsplatsombud Maria Strömberg, kollega på ambulansstationen i Ludvika med Anders Jansson, beskriver även hon hur stressen, tretimmarskörningarna tur-retur Falun och problemlösandet ökat.

– Före nyåret kunde vi vid vissa hämtningar ringa en överläkare i bakjour för bedömning. Om vi till exempel kunde köra in en diabetespatient med återkommande problem direkt till Ludvika lasarett. Möjligheten användes tydligen för mycket och drogs in, säger Strömberg.

– Nu ska alla patienter som eventuellt ska läggas in köras till Falun för bedömning - och inte sällan köras tillbaks till Ludvika igen.

– Jobbet tröttar ut oss både fysiskt och psykiskt mer nu än när det fanns en medicinjour på Ludvika lasarett. Körning på körning och oftast ingen tid till återhämtning av hjärnan efter tunga uppdrag, säger Anders Jansson.

– Vi har gått från en beredskapsorganisation som finns till när det verkligen behövs till en transportorganisation som ska utnyttjas maximalt för att ekonomin kräver det.

Kollegorna i Lindesberg upplevde på samma sätt ökade transporter när akuten försvann där och patienterna skulle skjutsas till Örebro. Det gick inte så länge så Lindesberg fick öppna upp igen.

http://www.dalademokraten.com/Ludvika/Hinner-inte-ata-mitt-pa-dagen-