Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Region Skånes ambulanssjukvård är noga med avvikelserapportering

Tid att läsa
1minut
Läst

Region Skånes ambulanssjukvård är noga med avvikelserapportering

23 augusti 2012 - 17:13
0 kommentar/er

Poul Kongstad, klinikchef för Region Skånes ambulanssjukvård, anser att det är olyckligt att verksamheten hamnat i fokus för att man är noga med att rapportera avvikelser.

– Men visst, Socialstyrelsen har sett ett mönster, trots att det finns rutiner och riktlinjer för kontakt med läkarstödet för bedömning om patienten ska lämnas kvar hemma eller på plats. Och visst, vi vill ha en större följsamhet, säger han.

Att ambulans kommer till en plats där folk är berusade är inte ovanligt och man kan inte tvinga någon att följa med.
– Ofta ber man personen att tänka efter, fortsätter han.

Poul Kongstad säger också att exempelvis stroke och skallskada kan göra att en person ter sig berusad. Med en noggrann undersökning och medicinsk dialog är det lättare att göra en korrekt bedömning, särskilt när det gäller medborgare som i en larmsituation ofta är chockade.

– Diskussionen med regionala läkarstödet kan göra att ambulanssjuksköterskan ser den kliniska situationen från andra håll – som att patienten kanske inte hade hjälm vid olyckan, viket i sin tur ger nya infallsvinklar om eventuella skador.

Vad gör då ambulanssjukvården i Skåne för att undvika misstag?

– Varje medarbetare har tio dagars kompetens¬utveckling varje år. Ofta är temat: hur gör vi i oklara fall för att få input i det ensamjobb som ambulanssjuksköterskans är?

Poul Kongstad betonar också betydelsen av riktlinjer för behandling, att det tydligt framgår att ambulanssjuksköterskan ska ta kontakt med läkare innan man lämnar en patient kvar hemma eller på olycksplats.
– Vi måste alla vara öppna för att ta råd av varandra när det gäller den här typen av patienter, förklarar han.

Vad ska då Socialstyrelsen göra med en särskild tillsyn?

– Rent formellt öppnar vi ett ärende för att kontrollera att vårdgivaren följer det de sagt att de ska göra, att de lever upp till lagar och förordningar, säger Kajus Pajaujis på Socialstyrelsen.

Alla vårdgivare är skyldiga att ha egenkontroll. I de här fallen har man i sin uppföljning funnit brister och gjort anmälningar. Ambulanssjukvården ska nu redovisa vad de gör för att komma tillrätta med bristerna.

– Generellt är det bra om det skrivs många avvikelser, även om det kan låta konstigt. Vi uppmuntrar det, eftersom det först då blir möjligt att komma tillrätta med brister. Om vårdgivare inte har en enda anmälan kan man ju ställa sig frågande – är det någonting de döljer, inte vill skriva, säger Kajus Pajaujis.

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1675353/Storre-nog...