Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Prehospitala priset till webbverktyg för säkrare ambulansförare

Tid att läsa
1minut
Läst

Prehospitala priset till webbverktyg för säkrare ambulansförare

12 september 2012 - 18:50
0 kommentar/er

Akutsjukvården i Västerbotten, AKMC, har tilldelats det Prehospitala priset 2012. Priset tilldelas den utryckningsförarutbildning som tagits fram av AKMC, och som baseras på det IT-baserade verktyget DART från Fält Communications. Ett verktyg som ger säkrare ambulansförare och en ökad trafiksäkerhet under utryckning. Priset delades ut under FLISA kongressen i Norrköping.

Det är Vårdförbundet tillsammans med Dagens Medicin, Falck Ambulans, FLISA och Kommunal som varje år delar ut det Svenska Prehospitala priset till det företag, organisation eller person som åstadkommit en bra och användbar förändring mot ökad patientnytta inom den sjukvård som utförs av ambulanspersonal på olycksplatsen eller under transporten till sjukhuset.

Priset går i år till ett projekt som arbetat med utryckningsförarutbildning vid AKMC, Akut och katastrofmedicinskt centrum, där forskaren Pontus Albertsson tillsammans med Umeå Universitet och Fält Communications tagit fram utbildningsverktyget DART, Driver Access Recording Tool. Ett IT baserat stöd som hjälper ambulansförare att utveckla sin körteknik för att ta bättre beslut i riskfyllda trafiksituationer under utryckning.

Utryckningsförarutbildningen bygger på en insiktsbaserad metod och användningen av Fält Communications webbaserade analysverktyg. Verktyget filmar alla blåljusutryckningar och samlar in data om körningen såsom positionering och hastighet. Körningen kan senare spelas upp och analyseras av förare och handledare. Detta möjliggör djupare analyser av utryckningsförarnas egna beteenden i riskfyllda moment och resulterar i att de kör i lägre hastigheter, med längre avstånd till framförvarande fordon och att de får en mer realistisk syn på sitt kunnande.

Utbildningsmetoden och verktyget har använts av ambulansen i Umeå under ca 2 års tid och har resulterat i tryggare ambulansförare under utryckning vilket är av största betydelse för patientsäkerheten.