Besök: idag 227, vecka 227, månad 21.211  förra: dagen 1.085, veckan 7.465, månaden 41.297
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

Säkrare för barn på bår

Tid att läsa
2minuter
Läst

Säkrare för barn på bår

19 september 2012 - 17:53
0 kommentar/er

Nästa år ska ambulanserna i Skåne efter kritik från Socialstyrelsen ha tillgång till selar för säkrare transport av småbarn. Men selen är inte problemfri menar Håkan Kerrén, stationschef för ambulanssjukvården i Trelleborg.

Utryckningen ska också kompletteras med att två ambulanser larmas ut vid olyckor där barn är inblandade. En ambulans ska ta hand om den akuta vården och den andra ska vara utrustad med en bår med fast bilbarnstol. Men enligt Håkan Kerrén är det inga ultimata lösningar.

– Bårar med fasta bilbarnstolar finns bara i Malmö och Helsingborg så då får man kalla på dem därifrån. Selarna blir tyvärr en primitiv lösning. Barnen sitter fast men samtidigt blir inte huvudet säkrat. Det bästa vore en bilbarnstol som kunde transporteras och sen sättas ihop på plats, säger Håkan Kerrén. Frågan om småbarns säkerhet vid ambulanstransporter är knappast ny.

Diskussionerna har förts bland ambulanspersonalen i många år men det har inte funnits någon optimal lösning.

– Det är svårt. Vi har haft tillgång till särskilda barnselar men vi har varit dåliga på att använda dem. Många gånger känner sig barnen otrygga om de tas från föräldern och då blir vårdarbetet svårare. Man tvingas alltid att prioritera, säger Håkan Kerrén. Och den prioriteringen är allt annat än sällsynt. Varje dag får ambulanspersonal i Skåne hantera olyckor och sjukdomsfall där den drabbade är ett småbarn.

Vid flera tillfällen har en nödlösning varit att använda föräldrarnas bilbarnstol. Men det för också med sig problem.

– Har vi den i framsätet går det inte att ge vård till barnet och på båren går det inte att spänna fast barnstolen säkert, säger Håkan Kerrén. Ett annat alternativ är att barnet får sitta i förälderns knä under ambulanstransporten. Men det innebär även betydligt större säkerhetsrisker, särskilt när transporten sker i höga hastigheter.

– Det är klart att man flera gånger har tänkt tanken "vad händer om vi krockar nu". Fast vår uppgift är att rädda liv och att lösa situationer på plats. Varje läge är unikt och då får man försöka hantera det på bästa sätt, säger Håkan Kerrén.

http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article515398/Saumlkrare-f...

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot