Brandmannen Christoffer: ”Något har gått jävligt fel”


         

I ett Facebookinlägg kritiserar brandmannen Christoffer Beckius nedskärningar inom vården efter att han själv nyligen fick erfara hur svårt det var att få tag på ambulans, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Förra torsdagen svimmade 22-åriga Christoffer Beckius sambo i hemmet i Kiruna.

– Jag lyckades fånga upp henne innan hon slog huvudet i golvet. Just där och då kände jag ingen puls eller andning, säger Christoffer.

Christoffer var snabb med att ringa SOS Alarm för att tillkalla ambulans som kunde ta henne till sjukhuset. Men han fick svaret att det inte fanns någon att tillgå – de var på väg mot Svappavaara nästan fem mil bort.

– I stundens hetta blev jag arg på hon i telefonen. Jag var stressad såklart.

Istället fick han ringa till sambons mamma som tur var kunde köra de till sjukhuset. Sambon hade vaknat till och på sjukhuset visade det sig att det inte var allvarligt. Men händelsen fick Christoffer att reagera på situationen – för den som akut behöver ambulans kan det sluta illa.

”Inte säkert att man får hjälp”

I ett inlägg på Facebook är Christoffer kritisk till de nedskärningar som har gjorts inom vården. Inlägget har engagerat hundratals personer.

Vad i helvete hade hänt om jag inte var hemma? Tacka Gud för den utbildning jag har men jag har ändå inte den kompetensen som en ambulanssjukvårdare/sköterska. Det är helt jävla sjukt! Vi har en av Sveriges största industrier och ett sjukt stort område som räddningstjänst/polis/ambulans ska täcka upp. Någonting har ju gått jävligt fel när dom som tog detta beslut tänkte!”.

– Det görs nedskärningar hela tiden. Det är en osäkerhet man känner. Ända sedan man var liten har man fått höra att man ska ringa 112 om man behöver hjälp, säger han.

Christoffer, som själv arbetar som brandman, menar att det är ett stort geografiskt område att täcka för räddningspersonalen. Nu när han själv råkat ut för känner han oro.

– Det är inte säkert att man kan få den hjälp man behöver.

Läs mer på: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jmkp6/brandmannen-christoffer-nagot-har-gatt-javligt-fel

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot