Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Staten bör ta ett större ansvar för ambulansen

Tid att läsa
1minut
Läst

Staten bör ta ett större ansvar för ambulansen

04 december 2012 - 17:50
0 kommentar/er

Det tar längre tid för ambulansen att komma fram idag än för några år sedan och antalet anmälningar till Socialstyrelsen ökar. En granskning från Riksrevisionen visar att regeringen och Socialstyrelsen bör agera mer aktivt för att öka effektiviteten i ambulansverksamheten och människors trygghet.

Riksrevisionen har granskat om statens insatser bidrar till en effektiv och säker larmkedja för ambulanssjukvård. Granskningen gäller det som händer från det att en person ringer 112 till dess att en ambulans är framme på plats. Enligt Riksrevisionen kan Socialstyrelsen göra mer för en ökad effektivitet i larmkedjan genom föreskrifter, tillsyn och uppföljning. Staten äger hälften av SOS Alarm Sverige AB och regeringen kan bli tydligare i sina krav på bolaget.

Landstingen har ingen enhetlig mätning av hur snabbt ambulanserna är framme på plats hos patienten. Målen för hur snabbt en ambulans ska nå större delen av befolkningen varierar också, liksom kraven på ambulanspersonalens kompetens. Statens ansvar är att sätta ramarna för verksamheten och följa upp att den fungerar enligt lagens krav på tillgänglighet och god vård.

– Socialstyrelsen bör ta ett större ansvar genom att utfärda riktlinjer och föreskrifter och mer systematiskt följa upp att den som behöver ambulanssjukvård får det. Regeringen bör följa upp att Socialstyrelsen använder alla sina befogenheter för att öka effektiviteten och kvaliteten i larmkedjan. Det är viktigt för patienternas trygghet, säger riksrevisor Gudrun Antemar.

Bakgrund
Ambulansverksamheten är en viktig del av vården och påverkar effektiviteten i hela vårdkedjan. Här agerar staten såväl som ägare av bolag som beställare av tjänster, reglerare och inspektör. Dessutom beställer landstingen alarmeringstjänster av det statligt delägda bolaget SOS Alarm. Sedan 2011 finns för första gången en aktör som, utöver SOS Alarm, utför alarmeringstjänster på uppdrag av några landsting och en region. Centrala aspekter av ambulansverksamheten och dess marknad håller på att förändras.

I förstudien har Riksrevisionen funnit indikationer på brister inom ambulansverksamheten. Riskerna kan innebära att vården blir osäker, ineffektiv och inte ges på lika villkor i hela landet. Det finns skäl att undersöka om dagens ambulansverksamhet motsvarar hälso- och sjukvårdslagens (1982:763) mål om en effektiv och säker hälso- och sjukvård på lika villkor.

Syfte
Staten har det yttersta ansvaret för att styra, kontrollera och följa upp att larmkedjan i ambulanssjukvården fungerar på ett effektivt och säkert sätt. Socialstyrelsen har ansvar för att utfärda föreskrifter för ambulanssjukvården och bedriva tillsyn. I den larmkedja som Riksrevisionen har granskat ingår nödsamtal till 112, bedömning av ambulansbehov, alarmering och dirigering av ambulanser och att ambulansen kommer till hämtplatsen. Sedan hösten 2011 är SOS Alarm Sverige AB inte längre den enda aktören för alarmering och dirigering av ambulans.

Källa: http://www.riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/201...