Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Falcks kommentarer till artiklar i Skånska Dagbladet

Tid att läsa
9minuter
Läst

Falcks kommentarer till artiklar i Skånska Dagbladet

28 juli 2015 - 20:41
4 kommentar/er

Kommentar till artiklar i Skånska Dagbladet

2015-07-28

Under förra veckan publicerades fyra artiklar om Falck i Skånska Dagbladet. För oss är det oerhört viktigt att människor känner sig trygga och kan lita på en välfungerande ambulanssjukvård. Med anledning av att bara valda delar av våra svar publicerades, men också artiklarnas omfattning och innehåll, har vi valt att lägga ut svaren på vår hemsida.

Vi har också funderat över orsaken till dessa artiklar och varför dessa har publicerats. Är det kanske så att medborgarna i Malmöområdet fått sämre tillgänglighet och sämre ambulanssjukvård?
Nej, tvärtom.

Artiklarna bygger i huvudsak på synpunkter och påståenden som inte är faktabaserade. Vi har fått frågor från tidningen om att besvara påstående om kritik från Region Skånes Prehospitala Enhet RSPE). När vi kontaktar RSPE delar de vår förvåning över påståendena och stödjer oss i vår uppfattning och vårt arbete.
Det som ofta glöms i media är att våra medarbetare, dygnet runt, gör otroligt många goda insatser i patientomhändertagandet i vardagen. Det bidrar till att vi bedriver en god och säker vård och dessutom med de lägsta insatstiderna av alla vårdgivare i Skåne. Inklusive ambulanssjukvården i egen regi i nordvästra Skåne. Under Falcks ledning har ambulanssjukvården i Skåne två år i rad ”vunnit” Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) patientundersökning.
Vi tycker att det är viktigt att den information som presenteras är faktabaserad och korrekt, därför har vi sammanställt de frågeställningar som tagits upp i media senaste veckan och som vi besvarar nedan.
Men först lite information om oss på Falck idag: Vi är idag majoritetsägda av stiftelsen Lundbeck Foundation. Stiftelsen har en majoritetspost på 57,36 procent – se övriga ägare på www.falck.com.
Lundbeck Foundation stiftades 1954 av Grete Lundbeck, änkan till Hans Lundbeck som 1915 grundade läkemedelsföretaget H. Lundbeck. Under 2012, 2013 och 2014 delade stiftelsen ut över 1,6 miljarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

I Skåne arbetar Falck Ambulans på uppdrag av Region Skåne. Verksamheten följs upp av RSPE och dirigeras av SOS Alarm som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting och svenska Staten.

 
Har ni en hög personalomsättning? Stämmer det att ett trettiotal medarbetare har slutat
det senaste året?
Senaste året har vi haft en högre personalomsättning i Malmödistriktet (Sydvästra Skåne) än i övriga områden där Falck ansvarar för ambulansverksamheten. Det är tjugofyra medarbetare av etthundratjugosex som har valt att gå vidare. Personalrörligheten inom den svenska sjukvården är generellt drygt tjugo procent och på SUS Malmö/Lund är personalrörligheten upp mot trettio procent. Personalrörligheten i de övriga ambulansdistrikten i Falck Sverige är betydligt lägre än i Malmö. Vi ser inte heller den höga personalrörligheten i den ambulansverksamhet vi bedriver i östra Skåne.
Har personalrörligheten inneburit att det har blivit färre ambulanser i distriktet?
Personalrörligheten har inte inneburit någon påverkan på ambulanstillgången. I avtalet med Region Skåne anges hur många ambulanstimmar som ska levereras och det uppfyller vi.
 
Vilken kompetensnivå och erfarenhetsnivå har de nya medarbetarna? Vad har de för
utbildning?
Vi rekryterar medarbetare med olika kompetenser; specialistutbildade sjuksköterskor, Leg.
sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare. Vi väljer nya medarbetarna som har kompetens och erfarenheter från olika vårdverksamheter. Samtliga medarbetare genomför den av Region Skåne fastställda introduktionsutbildningen, vilken anpassas individuellt utifrån tidigare erfarenhet. Slutligen hålls ett personligt delegeringssamtal med ambulansöverläkaren innan aktiv tjänst i ambulans kan påbörjas. Ingen av de medarbetare som finns i tjänst är nyutexaminerad sjuksköterska, utan har tidigare erfarenhet från vårdverksamhet. Några medarbetare är därför vid anställningen oerfarna inom just ambulanssjukvård. Ingen är från början född erfaren. Utöver introduktionsutbildning genomför alla medarbetare årliga utbildningar med innehåll och antal som styrs i avtalet och följs upp kvartalsvis av RSPE.
 
Det anges att det finns många som kommer från Danmark av de nya medarbetarna. Är det
något nytt med danska medarbetare i Sverige? Hur hanteras språkskillnaden?
I svensk sjukvård finns idag många danska medarbetare, liksom det i Danmark finns många svenska medarbetare. Detta är inget nytt varken i vår verksamhet eller i andra vårdverksamheter eller branscher.
Vi har på Falck Ambulans sedan tidigare mycket goda erfarenheter av kollegor från Danmark,
såväl specialistutbildade sjuksköterskor som ambulanssjukvårdare. Samtliga medarbetare genomgår den, som ovan beskrivits, av Region Skåne, fastställda introduktionsutbildningen. Utbildningen genomförs på svenska, vilket är en tydlig indikator på om medarbetarna behärskar det svenska språket eller inte.
 
Går det att arbeta på ett bra sätt med en ny kollega? Finns det instruktioner som tydliggör
arbetsfördelning och rutiner när en medarbetare arbetar tillsammans med en annan för
första gången?
Ambulanssjukvården i Skåne styrs av tydligt fastställda behandlingsriktlinjer och
vårdprogram. Behandlingsriktlinjerna anger hur patienten ska undersökas, hur olika symtombilder ska behandlas och med vilka läkemedel som ska användas. Arbetsfördelningen i en ambulansbesättning är alltid fördelad på en medicinskt ansvarig (som ansvarar för vården och behandlingen av patienten) och en sjukvårdsledare (som ansvarar för de tekniska delarna av vården).
 
Påverkas patientsäkerheten av att man arbetar med olika arbetskollegor eller av
personalrörligheten?
Nej, det påverkar inte patientsäkerheten. Ambulanssjukvården är tydligt styrd av behandlingsriktlinjer, vårdprogram, direktiv, informationsblad och lokala rutiner och instruktioner. Men visst är det en extra insats, för de enskilda medarbetarna att byta kollegor och det krävs en god dialog dem emellan. Vi som arbetsgivare arbetar också aktivt med att i möjligaste mån optimera sammansättningen av medarbetare så att erfarna och nya medarbetare arbetar tillsammans.  
 
Det anges att fyra chefer har lämnat verksamheten. Stämmer det?
Redan i slutet av maj konstaterade vi att nuvarande organisation behöver utvecklas. Detta har informerats i organisationen och förslag på en ny organisation tas fram under sensommaren tillsammans med nuvarande chefer och fackliga representanter. Cheferna visar fortsatt intresse för de nya förutsättningarna. Den nya organisationen kommer att ledas av en biträdande verksamhetschef. Rekrytering till denna funktion pågår. Tillförordnad biträdande verksamhetschef i Skåne är idag Jessica Nilsson.
 
Vilken återkoppling ger RSPE? Vad anser de om ambulansverksamheten i Skåne Sydväst?
Vi får bra återkoppling. Vi har löpande uppföljningsmöten som leds av RSPE i form av veckomöten och avtalsuppföljningsmöten. Avtalskraven efterlevs. I Malmödistriktet överträffas dessutom kravet på insatstider. Tillsammans med RSPE och medarbetarna identifierar vi kontinuerligt förbättringsområden.
Har insatstiderna förbättrats? Hur mycket då?
Ja, insatstiderna för hela Malmödistriktet för Prio 1 är nere på 10:18 minuter, jämfört med kravet på 20 minuter. En del av distriktet är Skurup. Insatstiden 2012 låg på 19:33 och har nu sänkts till 14:09 minuter 2015. Denna förändring har genomförts med ny metod för resursanvändning, Falck Dynamisk dirigering, utan resurstillskott.
Region Skånes egen regi i nordvästra Skåne har inte lyckats leva upp till de av Region Skåne
uppsatta målen för insatstider, trots resurstillskott.
Källa: Ambulansstatistik på RSPE; s hemsida.
 
På vilket sätt har Falck utvecklat ambulanssjukvården i Skåne Sydväst?
Utveckling av ambulanssjukvården sker kontinuerligt i Skåne i ett samarbete mellan medarbetare/fack, de olika vårdgivarna, samverkansparter och RSPE. Enskilt för Malmödistriktet har Falck genomfört följande utveckling;
- Infört former för en effektivare användning av ambulansresurser, Falck Dynamisk Dirigering, som första vårdgivare inom ambulanssjukvården i Sverige
‐ Upprättat ett ambulanscentrum i Malmö som utgångspunkt för hela ambulansverksamheten i Skåne Sydväst.
‐Infört servicemän som ska sköta logistiken med fordon, förråd och till viss del även rengöring av fordon, i syfte att avlasta medarbetarna
‐ Upprättat en ambulansstation i Skurup som minskat insatstiderna i Skurups kommun i betydande omfattning vilket var ett tydligt avtalskrav från Region Skåne och RSPE
‐ Tagit fram verktyg för, och utvecklat en metod för journalgranskning. Syftet är att utveckla verktyget vidare för att kunna finna kvalitetsindikatorer i vården som bidrar till en effektivare uppföljning av vårdkvaliteten
‐ Infört miljöfordon(gasbilar). Vi har idag på Falck Ambulans flest miljöambulanser av alla ambulansvårdgivare i hela Sverige.
 
Falck har tagit initiativ till att skapa flera projekt i Skåne. Vad är det för projekt? Varför tar
Falck initiativet?
Falck tog initiativet till tankesmedjan Optimerad dirigering där RSPE, Vårdförbundet, Kommunal, SOS Alarm och övriga ambulansvårdgivare ingår. Inom tankesmedjan har vi identifierat över sextio förbättringsförslag, som under hösten kommer att presenteras av RSPE.
Falck tog initiativet till att tillsammans med RSPE och Vårdförbundet att för första gången starta en mötesplats mellan ambulanssjukvården i Skåne och Lunds Universitet och den Medicinska fakulteten. Gruppen träffas nu två gånger per år. 
 
Med tanke på den brist i Sverige som finns på sjukvårdspersonal, vilka initiativ har Falck
tagit i den frågan?
Det viktigaste är att vara en attraktiv arbetsgivare. Både för att behålla medarbetarna och att attrahera nya. Vi prioriterar därför aktivt att finna former för att behålla de medarbetare som vi redan har i verksamheten. Aktiviteterna är många och innefattar även en översyn av lönestrukturen. Som exempel tog Falck tillsammans med RSPE och Vårdförbundet ett initiativ som resulterade i att Lunds Universitet åter har startat en ambulanssjuksköterskeutbildning på specialistnivå och dessutom nu för första gången på länge på helfart från januari 2015.
Ett annat exempel är att Falck tillsammans med bl.a. Kommunal startat och driver sedan tre år en ambulanssjukvårdarutbildning på yrkeshögskolenivå.
 
I en artikel kommer synpunkter från ambulanssjukvården i egen regi. De anger att
neddragningarna i Malmö har varit hårda. Har det genomförts neddragningar i Malmö?
Nej, Falck Ambulans har inte genomfört några neddragningar.
 
Varför kan man inte läsa de här svaren i Skånska Dagbladet?
För oss är det viktigt att föra en saklig debatt om en så samhällsviktig verksamhet som ambulanssjukvården är. Förbättringsarbete inom verksamheten ska diskuteras där förändring kan göras, det vill säga i samråd med fackliga organisationer, med samverkansparter, beställare och engagerade medarbetare.
Vi svarar media på de frågeställningar de har, men ibland väljer de inte att ta med våra svar och våra fakta. Det är tråkigt att det är så. Det skulle kunna ge en mer nyanserad bild, men vi kan tyvärr aldrig veta vad en enskild journalist väljer att ta med i en artikel. Därför kan det ibland i en artikel se ut som att vi inte är tillgängliga eller svarar kortfattat. Det betyder inte alltid att det är så vi har svarat journalisten.
Vi är otroligt stolta över alla medarbetare på Falck Ambulans som arbetar tillsammans med oss. De är alla hjältar varje dag året runt och besitter otroliga kunskaper.
Vi har Sveriges bästa medarbetare!
Jessica Nilsson, Tf Biträdande Verksamhetschef Skåne Sydväst
 
Eija Hägg, Verksamhetchef Sverige 

 

Där är 4 kommentarer

Ja, det måste vara ett dilemma att alltid arbeta i uppförsbacke,som Falck oftast gör. På en utbildningsdag i Lund ställde jag en fråga till Anita Danielsson: Vad är din uppfattning om utvecklingen i distrikt 1. Anita svarade: Det är fruktansvärt, jag fördömer det helt! Jag vill helst inte prata om det. Jag frågade även hur man kan låta det gå så långt,att ca 100 st. anställda, på egen begäran, väljer att sluta, på drygt 2 år. Anita svarade: Det är politikernas fel. Det är känt sedan länge, att privata aktörers tänkande stavas, business. Härav får man resultat av var man är idag!Ett väldigt gott råd till politikerna är: sök upp den personal som har valt att sluta, hör deras berättelse, för den berättelsen är sanningen! Sanningen finns, men oseriösa vill dölja den, under färdens gång! Det absolut sämsta betyg en oseriös arbetsgivare kan få, det är när en anställd på egen begäran, säger upp sin anställning. Var hamnar man då, i betygsskalan, när 100 st. slutar på egen begäran, för att individen har funnit ngt bättre! Visst är det lustigt när vuxna människor skyller ifrån sig, det gör mina barn oxå! Avskaffa privata aktörer och omstrukturera RSPE!

Varför är det alltid så mycket uppståndelse kring de privata ambulansbolagen??
I Göteborg blev det inte mycket bättre sedan VGR tog över verksamheten. Men media är inte så kritiska mot landstinget utan det är roligare att skriva om de privata bolagen.

I Sörmland ställs ambulanser på sommaren för att man saknar personal. Det är det ingen som är kritisk mot!! OM ett privat bolag hade gjort det så hade det varit katastrof!!

Själv har jag jobbat både hos privata och hos landstinget och jag ser ingen större skillnad. Viktigast är att man har en bra närmsta chef som är lyhörd för sin personal.

Amb SSK

Intressant.
Då har vi massmedias syn - med deras egen tolkning om referens till personalens uppfattning.
Sen Falck,s diametrala dementi som, enligt egen uppgift, hänvisar till belagd fakta.
Finns då även en kommentar med hänvisning till att enskild tjänsteman uttalat sig.
RSPE - väntar då med spänning på ett officiellt uttalande/ställningstagande från Er....
Framförallt vore det intressant att höra Anita Danielssons syn - som ansvarig tjänsteman - på kommentarens påstående, då vi är fler som hört andra, ansvariga/högre tjänstemän, uttalat samma andemening muntligen vid flertal tillfällen.

Falck har problem även i Sthlm sedan många år. Minst 40 stationschefer eller så kallade områdeschefer har slutat på 5 år. Företaget dräneras även på personal i Sthlm. Kvar sitter inhyrda finska ssk och nyutbildade usk utan erfarenhet. Är Köpenhamnskontoret medvetna om de stora problem som finns?