Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Dramatisk ökning av sjukvårdslarm för räddningstjänsten: "Ska inte ta över deras ansvar"

Tid att läsa
1minut
Läst

Dramatisk ökning av sjukvårdslarm för räddningstjänsten: "Ska inte ta över deras ansvar"

13 september 2016 - 00:14
0 kommentar/er

Gävleborg-Sjukvårdslarm har blivit en av de vanligaste utryckningsorsakerna för landets räddningstjänster. I spåren av Region Gävleborgs ambulanskris har räddningstjänstens arbetsbörda fortsatt öka i sommar – när de fått täcka upp i väntan på ambulans.

Tillsammans med bränder och trafikolyckor har sjukvårdslarm, eller så kallade "i väntan på ambulans"-larm, och assistans till ambulanssjukvården blivit en av de vanligaste utryckningsorsakerna för landets räddningstjänster.

– Över tid har vi nog räddat fler människor på IVPA-larm än traditionell rökdykning och bränder, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef på Kommunalförbundet södra Hälsingland, som ansvarar för räddningstjänsten i Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker.

År 2000 gjorde räddningstjänsterna i Hälsingland endast 14 så kallade IVPA-utryckningar. Förra året hade den siffran stigit till 240.

Innan sommaren varnade Torbjörn Wannqvist att neddragningarna och personalbristen inom ambulanssjukvården riskerade att ytterligare öka den arbetsbördan.

Enligt SOS Alarms siffror har också antalet IVPA-larm i södra Hälsingland (den enda tillgängliga sammanställningen - reds. anm.) varit högre i sommar än året innan. Perioden maj-augusti 2015 larmades räddningstjänsten i södra Hälsingland på 49 sjukvårdslarm. Motsvarande period i år landade på 64 larm.

Om ambulansens lägre bemanning har påverkat IVPA-larmen i Hälsingland, eller om ökningen är en del av den generella ökningen över tid, kan Torbjörn Wannqvist inte svara på i dag.

– Men frågan är vems ansvar det här egentligen är? Det finns en gråzon mellan sjukvården och räddningstjänsten. Det är helt okej att räddningstjänsten åker på IVPA-larm. Men det ska vara i rimlig omfattning, säger han.

Även Anders Zetterlund, verksamhetschef för Norrhälsinge räddningstjänst, bekräftar att antalet IVPA-larm i Nordanstig och Hudiksvall ökat över tid – även om inte sommarens larm är färdiganalyserade.

– Vi ser att det ökar, framför allt i Nordanstig där det är långa sträckor. Är ambulansen upptagen måste vi åka, säger han.

Olle Björk är säkerhetssamordnare på räddningstjänsten i Ljusdal. Han har inte märkt av någon extra arbetsbelastning under sommaren, men bekräftar att IVPA-larm ökat över tid.

Situationen är inte unik för Hälsingland. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, konstaterar att IVPA-larm har blivit en av de största förändringarna för räddningstjänsten.

Enligt myndighetens statistik har antalet sjukvårdslarm ökat i stor omfattning sedan början av 2000-talet. Från drygt 4 000 larm (i hela landet) 2001 till 13 620 under 2015. Det är en ökning med 350 procent.

Om trenden fortsätter att hålla i sig finns det anledning att se över situationen, anser Torbjörn Wannqvist.

Helahälsningland