Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

En natt i oktober var det nära att Rolf Fredholm dog. En hjärtinfarkt och en blödning i magen kräver naturligtvis iltransport till närmaste sjukhus.

Tid att läsa
1minut
Läst

En natt i oktober var det nära att Rolf Fredholm dog. En hjärtinfarkt och en blödning i magen kräver naturligtvis iltransport till närmaste sjukhus.

03 november 2016 - 22:04
1 kommentar/er

Om en 72-årig man inte kan andas och det kommer svart vätska ur ändtarmen förstår en amatör att det är bråttom.

Men hans fru fick det osannolika svaret från SOS Alarm: Vi har ingen ambulans i området för tillfället.

Det var det här som inte skulle hända. Som inte fick hända. Men nu har hänt.

"Var god dröj".

Eller som om man akut ringt och försökt boka en klipptid. "Vi är fullbokade just nu, men återkom gärna nästa vecka ska vi se om det finns en lucka".

Hustrun uppmanades att försöka få tag i en taxi.

I Hedsta, nordväst om Ljusdal, där Rolf bor, skulle samma patientsäkerhet råda som i centrala Gävle. För invånarna i glesbygd har inte direkt några skattelättnader i händelse av sämre samhällsservice. I händelse av ambulansbrist.

Vi fick garantier, det minns ni väl?

Trots vårens omskakande ambulansuppror. Trots att ett 50-tal ur ambulanspersonalen sagt upp sig på grund av missnöje med jourersättning och schemaläggning. Trots att det kokat och mullrat, demonstrerats och debatterats, så skulle inget av det massiva missnöjet påverka patientsäkerheten.

Trots att bristen på vikarier och trots att den nye verksamhetschefen Peter Sund har det kämpigt med den delikata uppgiften att täppa igen kompetensluckorna , så skulle vi alla, friska som sjuka, garanterats att ambulansen skulle komma om vi behövde den.

Det har såväl chefstjänstemän som politiker garanterat. Det har vi lagt på minnet.

Fortfarande, nu när vi går in i november, fattas det personal på ambulansen vilket gör att det fortfarande ställs ambulanser. En neddragning som kommer att gälla fram till nyår. Och om inte läget ljusnar 2017 är lösningen än så länge höljt i dunkel.

Och nog borde man i region Gävleborg fundera på om överkörningen av personalstyrkan på ambulansen var värd efterspelet. Framför allt skulle det vara intressant att se en utvärdering. Sparade man in de där 4,5 miljoner kronorna som var hela motivet till att man vägrade att vika sig en tum? Och hur mycket förlorade på man stafettpersonal, uppsägningar och chefsbyten?

Gick det på ett ut, eller blev det rentav dyrare?

Helahalsingland

Där är 1 kommentar

Det är väl inte så konstigt att SOS ger detta svar dom jag inte gärna konstruera en ambulans,finns det ingen så finns det ingen.
Om det skulle finnas ambulanser överallt i samhället så skulle det kosta ofantliga summor och det gnäll som dom flesta uttrycker när skatten måste höjas så är ju detta helt uteslutet.