Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Traumalarm sållas bort

Tid att läsa
1minut
Läst

Traumalarm sållas bort

07 december 2016 - 23:58
0 kommentar/er

En tredjedel av alla traumalarm kan försvinna när kriterierna för larmen ändras. Med nya definitioner för vad som ska utlösa ett larm kan andelen minska. 

Nya nationella riktlinjer för traumalarm ska ge säkrare, mer enhetliga, och färre larm där flera medicinska specialister kopplas in. Kriterierna har tagits fram av ett nätverk med 18 professionella organisationer och tre kvalitetsregister på traumaområdet och ska nu införas i landstingen.

– I dag får sjukvården för många traumalarm, man ropar på vargen för ofta och i onödan. De nya villkoren som vi arbetat fram kommer säkert att vålla diskussioner, men utifrån evidens har vi hittat kriterier som ska fånga in över 95 procent av de svårt skadade, säger Fredrik Linder, kirurg och vice ordförande i Svensk förening för traumatologi, som varit med och arbetat fram de nya grunderna för traumalarm.

Bland annat innebär det att bil­olyckor inte alltid ska utlösa traumalarm.

– Dagens bilar är så pass säkra. Det finns risk för övertriagering om patienten i övrigt är opåverkad, säger Fredrik Linder.

Villkoren för att göra traumalarm skärps även för fallolyckor. Patienter med hög puls utlöser heller inte traumalarm, om de inte har andra allvarliga indikationer samtidigt.

De nationella traumalarmskriterierna ska användas av såväl stora som mindre sjukhus för att mini­mera både under- som övertriagering.

Tanken är att sjuk­sköterska på akutmottagning får information från det prehospitala teamet och därefter larmar traumateamet på sjukhuset, med bred medicinsk kompetens, om
något av villkoren för larmet uppfylls.

Eftersom landstingen använder olika begrepp för att beskriva larmnivåer vid trauma införs en enhetlig skala. I stället för att använda ord som ”stor” eller ”liten”, ”A” eller ”B”, ”röd” eller ”orange” ska sjukvården ange allvarlighetsgraden genom siffrorna ”ett” eller ”två”. 

– Då får vi en nationell standard som inte skapar begreppsförvirring, hoppas Fredrik Linder.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/12/07/traumalarm-sallas-bort/