Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Olivers ambulans lurades ut – besköts med raketer

Tid att läsa
3minuter
Läst

Olivers ambulans lurades ut – besköts med raketer

02 januari 2017 - 23:11
0 kommentar/er

Sjuksköterskan Oliver Grens ambulans besköts med raketer när de ryckte ut under nyårsaftons kväll.
Det hela rörde sig troligen om ett falsklarm – för att locka ambulansen till platsen.
– De har ringt en ambulans i ett enda syfte: att skjuta på oss, säger Oliver Gren.
Vid flera tillfällen under förra året attackerades personal från räddningstjänst och ambulanssjukvård när de befann sig på utryckning. 
Frågan om hur våldet ska stoppas drivs av både regering och opposition – och båda förordar nya brottsrubriceringar och hårdare straff.

Under dagarna före nyårsafton var det oroligt i Kristianstad. Enligt räddningstjänsten sköts det raketer och vid flera tillfällen brann det i containrar. I torsdags sköts raketer mot brandbilar som kallats till en containerbrand och polis fick skickas till platsen.
Under nyårsaftons kväll var det en ambulans som utsattes. 
Enligt Fredrik Bratt på polisens ledningscentral fick man flera larm om raketskjutning från Kristianstad under nyårskvällen. Klockan 20.21 larmades polisen om att ett 40-tal personer sköt raketer mot balkonger och personer. Enligt larmet skulle en person vara skadad.
Kort därpå kom information om att det sköts raketer mot en ambulans.
Skulle vara svårt skadad
I bilen satt sjuksköterskan Oliver Gren, 24. Larmet hade gått ut indexerat som livsfara – vilket innebar högsta prioritet.
– Vi var två som satt i ambulansen. När vi närmade oss området fick vi en uppdatering om att det var en ung kille som var svårt skadad, säger Oliver Gren. 
När ambulansen svängde in till området bad Olivers kollega honom stanna bilen.
– Hon sa "nu får du stanna till, där framme står 30–40 personer", och precis när hon sa det började de skjuta raketer mot oss. Min första tanke var hur de tänkte när de fortsatte skjuta då en kille var skadad. Sen såg jag att raketerna inte gick upp i luften utan rakt mot vår ambulans.
Brandfarligt i bilen
Oliver Gren tvekar inte på att raketerna sköts mot honom och kollegan med avsikt.
– Jag tror inte att de inser faran i om en raket går in genom rutan och smäller av. Jag tror inte de vet hur mycket syrgas vi har i bilen och vad som skulle kunna hända om det börjar brinna.
Samtidigt som Oliver backade ambulansen bort från situationen fick patrullen information från SOS Alarm om att det var mycket raketskjutning på platsen.
– Vi kallade på polis och dom kom väldigt fort. Sen kunde de skydda oss.
– Det tog kanske en och en halv minut men det kändes som lång tid. Just då kände jag ilska över vi kände oss hotade och att vi inte kunde komma fram och hjälpa en ung kille som blivit så pass skadad. 
Någon skadad person hittades dock inte. Och efter att ambulansen backat undan sökte polisen igenom området. Enligt polisen hittade man dock inte någon skadad person och allt tyder på att larmet om en skadad kille var ett falsklarm.
– De har ringt en ambulans i ett enda syfte: att skjuta på oss, säger Oliver Gren.
Delats hundratals gånger
Ett par dagar efter händelsen är Oliver Gren fortfarande arg. Ett inlägg han skrivit på Facebook om incidenten har delats hundratals gånger.
– I det långa loppet är det de som bor i området som förlorar på det. Om någon blir akut sjuk kan vi inte köra dit utan polis, och det kan ta lång tid. Det här drabbar oskyldiga människor i längden. 
– Ambulanser är bara där för att hjälpa, oavsett vem som är skadad.
Förslag om lagändring
Under sommaren attackerades personal från räddningstjänst och ambulans vid flera tillfällen när de utförde sitt arbete. I mitten av augusti svarade regeringen med ett förslag som bland annat innehöll skärpta straff för våld och hot mot blåljuspersonal. I ett gemensamt åtgärdspaket lovade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman en översyn för att utreda om angrepp på dessa yrkesgrupper bör ses som särskilt allvarliga. Den 22 december gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att föreslå de ändringar som behövs för att skydda blåljuspersonal - en av åtgärderna som övervägs är en ny brottsrubricering för den som hindrar räddningsinsatser. 
Alliansen: Ny brottsrubricering
Även hos oppositionen finns liknande tankar. I oktober lämnade Alliansen in en motion till riksdagen om skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. I motionen föreslås att våld eller hot mot personal inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården straffas lika hårt som våld eller hot mot poliser och att en ny brottsrubricering införs – våld mot alarmeringstjänstpersonal.
Fått utbildning
Händelsen på nyårsafton var första gången Oliver Gren själv utsattes för våld i tjänsten. Men risken för att något händer är något han och kolleger pratar mycket om, och företaget som Oliver Gren jobbar för arbetar mycket med frågan.
– De har uppmärksammat det här mycket. Alla vi som jobbar har fått gå utbildningar om hot och våld, inklusive utbildning i självförsvar. Man har kolleger som råkat illa ut. Vi får se hur de går vidare med det som hände oss, det finns ett väl upparbetat system för det.
Klicka på kartan för att se några av de attacker mot blåljuspersonal som inträffat 2016 – baserad på medieuppgifter

http://www.expressen.se/kvallsposten/olivers-ambulans-lurades-ut--beskots-med-raketer/