Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

De åker till sjuka – när ambulansen inte gör det

Tid att läsa
1minut
Läst

De åker till sjuka – när ambulansen inte gör det

18 mars 2017 - 11:58
0 kommentar/er

Antalet utryckningar med ambulans har ökat drastiskt, men alla som ringer och larmar behöver inte ambulans. Därför har en bedömningsbil satts in som åker på de larm som SOS Alarm bedömer som mindre allvarliga.

Sedan snart ett år har ambulanssjukvården i Umeå en så kallad bedömingsbil. En fullt utrustad ambulans, som åker på larm som SOS Alarm bedömer som mindre allvarliga.

Sattes in då ambulanslarmen ökade

På akuten på Norrlands universitetssjukhus, NUS, har ambulanssjuksköterskan Staffan Eriksson just lämnat av en patient. Patienten kände sig orolig och vid besöket hos patienten gjorde Staffan Eriksson bedömningen att patienten bäst togs om hand på akuten. Fyra-fem gånger per dag rycker Staffan Eriksson ut med bedömningsbilen.

– Den är utrustad med all utrustning för att kunna åtgärda alla livshotande tillstånd. Bilen används också som förstärkning till den ordinarie ambulansen vid större olyckor, säger Staffan Erikson.

Men oftast åker den på larm som SOS Alarm bedömt att en ambulans behövs till. I bedömningsbilen finns en ambulanssjuksköterska. Den kom till på försök 2014 sedan antalet ambulanslarm ökat kraftigt och permanentades för ett år sedan.

”Viktigaste att hålla ambulanserna lediga”

Bedömningsbilen rycker ut fyra-fem gånger per dag, alla dagar i veckan och varje uppdrag tar upp till en timme. Av alla man besöker måste 40 procent söka sig till akuten, 40 procent stannar kvar hemma och 20 procent får rådet att vända sig till primärvården.

Bara en handfull gånger per år borde ambulans ha skickats i stället. Och vid de tillfällena larmar Staffan Eriksson ambulans och påbörjar samma vårdinsatser som ambulanspersonal skulle ha gjort. 

– Det viktigaste är att vi har lyckats hålla ambulanserna mer lediga och ändå hjälpt fler människor, säger Staffan Eriksson.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/de-aker-till-sjuka-nar-ambulansen-inte-gor-det

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot