Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sjuksköterska kritiseras för att inte ha påbörjat återupplivning

Tid att läsa
2minuter
Läst

Sjuksköterska kritiseras för att inte ha påbörjat återupplivning

28 april 2017 - 12:44
2 kommentar/er

När den medelålders mannen hastigt insjuknade i svåra kramper ringde särbon 112. Sju minuter senare var ambulansen på plats. När personalen kom in i bostaden var mannen gråblek, kallsvettig och orolig. Mellan kramperna klagade han på smärtor i bröstet och mellan skulderbladen.

Personalen bedömde att mannen snabbt behövde transporteras till sjukhus. De kontaktade 112 och begärde förstärkning i form av bärhjälp eftersom lägenheten ligger högt upp i huset och hiss saknas. Under tiden sprang ambulanssjukvårdaren ner till bilen för att hämta bärstol och bår.

Särbon lämnades ensam kvar

Under tiden drabbades mannen av hjärtstillestånd. I stället för att omedelbart försöka återuppliva patienten sprang ambulanssjuksköterskan ut ur lägenheten och ner till ambulansen för att hämta defibrillator och annan utrustning för att kunna göra hjärt-lungräddning. Mannens särbo lämnades ensam kvar i bostaden.

Vid det laget hade förstärkningsambulansen anlänt. Två sjuksköterskor rusade upp till lägenheten. Under nära en timmes tid försökte de utan resultat att få liv i mannen igen. Vid obduktionen noterades att flera av mannens kranskärl var åderförkalkade.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat händelsen efter en anmälan från särbon. Med tanke på förträngningarna i hjärtats kranskärl var möjligheten att akut förhindra hjärtstoppet starkt begränsad, även om mannen hade hunnit tas till sjukhus, enligt myndighetens bedömning. Chanserna att återupplivningsförsöken skulle lyckas var också små.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/april/sjukskoterska-kritiseras-for-att-inte-ha-paborjat-aterupplivning/#.WQGU4EYpiu0.facebook

Där är 2 kommentarer

Akutsjukvården i Umeå saknade krav och kontroll på utbildning av den bår som fanns i ambulansen. Heller inga tydliga riktlinjer om att medta syrgas och sug in till en patient på ett prio 1-larm. I detta fall innebar det att ingen andningshjälp kunde ges då det behövdes. IVO har även gett kritik för detta, men det har helt utelämnats i artikeln. Hur ser det ut i övriga landet? Är riktlinjerna samma överallt?

Självklart skall HLR påbörjas omedelbart vid bevittnat hjärtsopp! Oavsett vilken utrustning man för tillfället råkar ha med till lägenheten.
Idag bär samtlig ambulanspersonal RAKEL radio och man använder då radion för att meddela kollegan/kollegorna (utgår från att även assisterande ambulans/akutbil är tilldelad samma talgrupp) att pat fått hjärtstopp och att nödvändig utrustning skall hämtas från ambulansen. Båren kan vänta tills nästa bil anländer!
Att lämna en pat med hjärtstopp är grovt tjänstefel och bör rendera omedelbart avsked!

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot